REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíme zdravě: Jak sestavit vyvážený jídelníček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ladíte formu před plavkovou sezonou nebo jste se rozhodli změnit stravovací návyky celé rodiny? Zdravý nebo spíše racionální jídelníček je základ, bez kterého se neobejdete. Jak ho ale správně sestavit a přizpůsobit mu i nákupy, abyste neplýtvali jídlem a penězi? Přinášíme pár základních tipů.


Žádný extrém není správný

Bez cukru. Bez mouky. Bez masa. Bez… doplňte si sami. Extrémy v podobě přísných zákazů té či oné konkrétní potraviny nebo skupiny potravin nejsou nikdy tou správnou cestou. „Pokud nemusíte dodržovat konkrétní dietní doporučení ze zdravotních důvodů, je lepší se vydat raději cestou dlouhodobé udržitelnosti a jednoduše všeho s mírou a rozumem. Nedělte potraviny na dobré a špatné. Vždy jde o množství a celkovou skladbu vašeho jídelníčku. Ani každodenní sladkost nemusíte považovat za prohřešek, když bude zbytek vašeho jídelníčku složen z nutričně bohatých potravin,“ vysvětluje Adéla Tichá, nutriční specialistka Košík.cz.

 

Základ jídelníčku

Jak vlastně vypadá zdravý jídelníček? Někdy je poměrně těžké zorientovat se v záplavě nejnovějších stravovacích trendů, základy se však v čase nijak nemění. Obecně platí, že je vhodné vařit ze základních surovin, nevyužívat polotovary a vyhledávat lokální produkty, které jsou pro náš organismus přirozené a prakticky samy o sobě superpotravinami. V jídelníčku by měly být zastoupeny všechny živiny – tedy makroživiny v podobě bílkovin, tuků i sacharidů. Při zajištění pestrosti stravy pak doplníte i potřebné mikroživiny v podobě vitaminů a minerálních látek.

Bílkoviny by měly zaujímat cca 20-30 % z celkového podílu živin, sacharidy asi 40-50 % a zbývající podíl patří tukům. Nezapomínejte ovšem, že tuky ze stravy se nerovnají množství tělesného tuku na vašem těle. Sehrávají ovšem zásadní roli pro správné fungování organismu. Uvedené poměry jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na věku, aktivitě a zdravotních predispozicích. Určitou roli hraje také to, jak kvalitní živiny konzumujeme.

 

Bílkoviny

Skvělým zdrojem kvalitních bílkovin je v první řadě maso včetně ryb, vajíčka, mléko a mléčné výrobky a také luštěniny. Ideální je kombinovat živočišné a rostlinné bílkoviny a při výběru masa sáhnout po prověřené produkci.

„Pokud chceme ke konzumaci živočišných produktů přistupovat zodpovědně, zaměřme se spíše na jejich kvalitu než kvantitu. Měli bychom vybírat maso z chovů, které si zakládají na dobrém a nestresujícím zacházení se zvířaty. Péče se pak projeví i v kvalitnějším a z hlediska mikroživin výživově hodnotnějším mase či mléčných produktech,“ doplňuje Adéla Tichá z Košík.cz, kde je farmářská a lokální produkce zaštítěná značkou Authentic.

 

Adéla Tichá z Košík.cz

Tuky

Kromě obligátního másla či sádla, které bychom měli pro vyšší obsah nasycených mastných kyselin konzumovat s rozvahou, jsou nutričně bohatým zdrojem tuků rostlinné oleje, kterých je na trhu nepřeberné množství. Pro účely teplené kuchyně je nejvhodnější využívat řepkový nebo slunečnicový olej. Takzvané zdravé tuky s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin nalezneme v ořeších a semínkách, která mohou ozvláštnit jídelníček a doplnit tělu spoustu minerálních látek.

 

Sacharidy

Sacharidy jsou základním zdrojem energie pro každodenní fungování našeho těla. Ve výživě byly, a i nadále bohužel jsou, nedůvodně častým strašákem. Nezaměňujte si sacharidy s cukrem, jelikož cukry jsou jen jejich podskupinou. V případě sacharidů na talíři by měly mít přednost tzv. komplexní sacharidy v podobě příloh, jako jsou těstoviny, rýže, brambory, oves, jáhly, celozrnné pečivo apod. Zdroji sacharidů jsou nejen uvedené obiloviny, ale i luštěniny, ovoce a zelenina. Omezit bychom měli cukry uměle do potravin doplňované. Rozhodně ale není na místě se jim zcela vyhýbat. Výživa má potěšit také duši, a proto se nebojte začlenit do jídelníčku také občasnou sladkost s vyšším obsahem cukru.

 

Co mít vždy po ruce

Do spíže si nakupte zdroje sacharidů jako jáhly, ovesné vločky, pohanku a rýži či celozrnné těstoviny, ze kterých můžete v případě nouze bez problémů uvařit řadu jídel a nutričně váš jídelníček obohatí. Doma by vám neměly nikdy chybět kvalitní oleje jako zdroj zdravých tuků – do studené kuchyně například olivový, avokádový, dýňový či lněný, na teplou kuchyni potom raději řepkový nebo slunečnicový.

Honí vás večer mlsná? Důvodů může být mnoho. Jedním z nich je nedostatečné množství energie v podobě jídla nebo nesprávný poměr makroživin (vyhýbání se skupině potravin) či množství mikroživin (malá pestrost v jídelníčku). Tělo pak reaguje pověstným večerním hladem. Odolejte pokušení a místo chipsů si připravte rychlé plnohodnotné jídlo v podobě pár kousků sýra se zeleninou a pečivem nebo si nasypte trochu semínek na salát doplněný o zdroj výše uvedených bílkovin i sacharidů. Na Košík.cz můžete pro vaše zobání vybírat z široké nabídky značky Mr.Nutly, kde najdete i praktická velká znovuuzaviratelná balení ořechů, semínek či sušeného ovoce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Pravá gouda? Jedině ta holandská

Název sýru gouda zlidověl a tento oblíbený typ se vyrábí prakticky po celém světě. Ale ta pravá nefalšovaná gouda pochází pouze z Holandska (holandská gouda je chráněné zeměpisné označení původu) a je označována jako jeden z nejlepších sýrů na světě! A právě takovou goudu si pro vás přichystal Košík v rámci svojí privátní řady Authentic, která dbá na kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Právě do tohoto konceptu spadá rodinná nizozemská farma De Jongenhoeve. Pod vedením farmáře Floora de Jonga tu udržují více jak 100letou tradici výroby skvělých holandských sýrů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy