REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jezte hezky česky!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V devadesátých letech jsme bohužel předali faktický monopol na distribuci potravin několika obřím zahraničním prodejním řetězcům. Ty ovšem preferují výrobky ze svých původních zemí, to znamená výrobky těch producentů, se kterými jsou obchodně nebo vlastnicky propojeny. Stále více ignorují výrobky a suroviny české. Důsledkem je zavírání našich závodů a zvyšující se nezaměstnanost!


Jako příklad vám uvedu třeba znojemskou mlékárnu. Musela opravdu zaniknout? Museli o práci přijít desítky a stovky lidí? Jistěže nemuseli, ale pokud obchodní řetězce přestali nakupovat mléčné výrobky u nás, nebyl odbyt, potíže podniku se začaly stupňovat, nejspíš pomohlo i nějaké to tunelování a bylo po práci pro mnoho a mnoho našich spoluobčanů. Naděje na obnovu tohoto tradičního výrobce v našich končinách je již velmi mizivá.

Menší poptávce se museli přizpůsobit i zemědělci, nikdo nechtěl odebírat mléko a bylo jasno. Potíže neměla jenom mlékárna, zemědělci, ale i občané, kteří v těchto odvětvích nalezli práci. Během krátké doby o ni bez náhrady přišli. Proč k tomu vlastně došlo a hlavně, zda k tomu dojít muselo? Samozřejmě nemuselo. Nemuseli jsme vydat náš trh zahraničním obchodním řetězcům bez jakýchkoli omezení. Mohli jsme je legislativou svázat tak, jako jsou řetězce omezovány v zemích západní Evropy. Například v Rakousku zákon přísně limituje velikost prodejny. Ve Francii zase musí obchodní řetězce, které se uchází o licenci, mít na pultech minimálně 50 % francouzských potravin, v některých regionech dokonce musí odebrat určité množství místních regionálních produktů.

My jsme naopak v situaci, kdy opravdu nevíme, co jíme! Teď si určitě říkáte, když to jde jinde, proč to nejde u nás? Zvláště nyní kdy okouzlení ze “západních” potravin efektně zabalených a s mohutnou podporou televizní reklamy je pryč! Stejně jako práce pro tisíce našich občanů, kteří o ni přišli, když byli vytěsněni naši výrobci potravin z českého trhu. Veškerý boj o zákazníka a co nejnižší cenu výrobku má katastrofální dopad na kvalitu potravin!

Mgr.

R.

Šalomonová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy