REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jezte hezky česky!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V devadesátých letech jsme bohužel předali faktický monopol na distribuci potravin několika obřím zahraničním prodejním řetězcům. Ty ovšem preferují výrobky ze svých původních zemí, to znamená výrobky těch producentů, se kterými jsou obchodně nebo vlastnicky propojeny. Stále více ignorují výrobky a suroviny české. Důsledkem je zavírání našich závodů a zvyšující se nezaměstnanost!


Jako příklad vám uvedu třeba znojemskou mlékárnu. Musela opravdu zaniknout? Museli o práci přijít desítky a stovky lidí? Jistěže nemuseli, ale pokud obchodní řetězce přestali nakupovat mléčné výrobky u nás, nebyl odbyt, potíže podniku se začaly stupňovat, nejspíš pomohlo i nějaké to tunelování a bylo po práci pro mnoho a mnoho našich spoluobčanů. Naděje na obnovu tohoto tradičního výrobce v našich končinách je již velmi mizivá.

Menší poptávce se museli přizpůsobit i zemědělci, nikdo nechtěl odebírat mléko a bylo jasno. Potíže neměla jenom mlékárna, zemědělci, ale i občané, kteří v těchto odvětvích nalezli práci. Během krátké doby o ni bez náhrady přišli. Proč k tomu vlastně došlo a hlavně, zda k tomu dojít muselo? Samozřejmě nemuselo. Nemuseli jsme vydat náš trh zahraničním obchodním řetězcům bez jakýchkoli omezení. Mohli jsme je legislativou svázat tak, jako jsou řetězce omezovány v zemích západní Evropy. Například v Rakousku zákon přísně limituje velikost prodejny. Ve Francii zase musí obchodní řetězce, které se uchází o licenci, mít na pultech minimálně 50 % francouzských potravin, v některých regionech dokonce musí odebrat určité množství místních regionálních produktů.

My jsme naopak v situaci, kdy opravdu nevíme, co jíme! Teď si určitě říkáte, když to jde jinde, proč to nejde u nás? Zvláště nyní kdy okouzlení ze “západních” potravin efektně zabalených a s mohutnou podporou televizní reklamy je pryč! Stejně jako práce pro tisíce našich občanů, kteří o ni přišli, když byli vytěsněni naši výrobci potravin z českého trhu. Veškerý boj o zákazníka a co nejnižší cenu výrobku má katastrofální dopad na kvalitu potravin!

Mgr.

R.

Šalomonová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy