REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jezte hezky česky!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V devadesátých letech jsme bohužel předali faktický monopol na distribuci potravin několika obřím zahraničním prodejním řetězcům. Ty ovšem preferují výrobky ze svých původních zemí, to znamená výrobky těch producentů, se kterými jsou obchodně nebo vlastnicky propojeny. Stále více ignorují výrobky a suroviny české. Důsledkem je zavírání našich závodů a zvyšující se nezaměstnanost!


Jako příklad vám uvedu třeba znojemskou mlékárnu. Musela opravdu zaniknout? Museli o práci přijít desítky a stovky lidí? Jistěže nemuseli, ale pokud obchodní řetězce přestali nakupovat mléčné výrobky u nás, nebyl odbyt, potíže podniku se začaly stupňovat, nejspíš pomohlo i nějaké to tunelování a bylo po práci pro mnoho a mnoho našich spoluobčanů. Naděje na obnovu tohoto tradičního výrobce v našich končinách je již velmi mizivá.

Menší poptávce se museli přizpůsobit i zemědělci, nikdo nechtěl odebírat mléko a bylo jasno. Potíže neměla jenom mlékárna, zemědělci, ale i občané, kteří v těchto odvětvích nalezli práci. Během krátké doby o ni bez náhrady přišli. Proč k tomu vlastně došlo a hlavně, zda k tomu dojít muselo? Samozřejmě nemuselo. Nemuseli jsme vydat náš trh zahraničním obchodním řetězcům bez jakýchkoli omezení. Mohli jsme je legislativou svázat tak, jako jsou řetězce omezovány v zemích západní Evropy. Například v Rakousku zákon přísně limituje velikost prodejny. Ve Francii zase musí obchodní řetězce, které se uchází o licenci, mít na pultech minimálně 50 % francouzských potravin, v některých regionech dokonce musí odebrat určité množství místních regionálních produktů.

My jsme naopak v situaci, kdy opravdu nevíme, co jíme! Teď si určitě říkáte, když to jde jinde, proč to nejde u nás? Zvláště nyní kdy okouzlení ze “západních” potravin efektně zabalených a s mohutnou podporou televizní reklamy je pryč! Stejně jako práce pro tisíce našich občanů, kteří o ni přišli, když byli vytěsněni naši výrobci potravin z českého trhu. Veškerý boj o zákazníka a co nejnižší cenu výrobku má katastrofální dopad na kvalitu potravin!

Mgr.

R.

Šalomonová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy