REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíst pro život s radostí (část článku)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“. Zdravý životní styl se tak stává poslední dobou módním trendem a nejen díky tomu víc a víc lidí začíná chápat, že to co jí je pro jejich organismus důležitější než si doposud mysleli. A co je možná ještě důležitější – že jídlo, které je „zdravé, light nebo fitness“, vůbec nemusí být zákonitě „nedobré“, či bez chuti – právě naopak!


Dnes vzhledem ke stále se rozrůstající nabídce „light“ a fitness potravin (i koření a různých druhů ochucovadel apod.) na pultech všech supermarketů – tedy už nejen na pultech tzv. obchodů se zdravou výživou – již není problém připravit jídlo, které vypadá skvěle, stejně tak chutná a přitom je zdravé. Stačí jen nebát se vyzkoušet něco nového a dát taky třeba prostor vaší fantazii.

Jeden z největších problémů ve stravovacích návycích dnešní populace je, mimo nepravidelnosti, nedostatku vlákniny, bílkovin, nočního přejídání apod…- vysoký příjem tuků. A to hlavně díky stravování v tzv.„fast foodech“ – tedy v konzumaci smaženého jídla a navíc velké procento tuků je taktéž v tučných mléčných výrobcích (sýry, smetanové jogurty, krémy, sýrové omáčky..), uzeninách (paštiky, párky, salámy apod.), pozor na majonézy, tatarka a různé druhy dresingů, a samozřejmě nezapomeneme na sladkosti (zmrzliny, zákusky, sušenky, čokolády…) ty jsou zdrojem nejen velkého množství tuků, ale i cukru. Tělo potřebuje minimum tuku – a to ještě hlavně rostlinného (tuk má spoustu funkcí, mimo jiné ho tělo potřebuje pro využití vitamínů, které jsou rozpustné pouze v tucích atd.) a zbytek přijatého tuku si automaticky ukládá do tukových zásob-na energii využívá minimum, jelikož většinou má dostatek energie z přijatých sacharidů=cukry.

Bílkoviny 1g = 4kcal

Sacharidy 1g = 4kcal
TUKY 1g = 9kcal!!!!!!!!! – vidíte ten rozdíl! ………..

Celý článek:  Jíst pro život s radostí

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy