REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní probuzení s medvědím česnekem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obliba medvědího česneku v poslední době strmě stoupá. Aby také ne. Od dob, kdy tak trochu upadl do zapomnění, jsme opět zjistili, že skvěle nechutná jen medvědům. Pokud si netroufáme hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, pak vsaďme na jistotu a sázejme jej na polostinná až stinná stanoviště na zahrádky nebo vyrazme přímo do supermarketu, kde se v poslední době také běžně nabízí jako špenát či zelené koření.


Medvědí česnek je považován za jeden ze silných jarních životabudičů a rovněž působí pozitivně na imunitní systém. Obsahuje totiž spoustu vitaminu C až 150 mg ve 100 g rostliny. Protože silně voní po česneku, obsahuje také typické látky, jež za onou sirnatou vůní stojí – antibakteriální allicin. Lístky medvědího česneku lze mixovat, trhat či krájet do zelených smoothie, salátů, či kořenit polévky, rizota, karbanátky, omelety.

Allicin je známým bojovníkem proti chřipce, nachlazení, respiračním problémům, angínám, průjmům, stafylokokům i streptokokům, prvokům trichomony, virům způsobujícím opary, kandidě a dalším. V Číně například při jakékoli bakteriální či virové nákaze doporučují užívat česnek každé dvě hodiny. Allicin je sloučenina nestálá a jeho dodávku je nutno periodicky opakovat.

O medvědím česneku se říká, že reguluje činnost žaludku, podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů, uklidňuje křeče hladkého svalstva, ničí střevní parazity, podporuje chuť k jídlu a tvorbu krve. Medvědí česnek bude nápomocný proti ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku i astmatu. Oceníme ho při léčbě mykóz a plísní, poruchách srdečního rytmu, chronických kožních problémech. Působí močopudně, tonizuje nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech.

 

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Suroviny: 200 g medvědího česneku, 20 ml oleje (olivového), 50 g parmazánu, 10 g sezamového semínka, 2 g soli

Postup: Medvědí česnek omyjte, společně s olejem vložte do mixéru a jemně umixujte. Přidejte parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujte, nicméně se snažte zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístěte do skleničky, směs zalijte ještě trochou oleje, pečlivě uzavřete a nechejte v lednici, kde vydrží několik měsíců.

 

 

ŠPENÁT Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Suroviny: 500 g medvědího česneku, 1 cibule, 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 20 g slunečnicového semínka, himalájská sůl

Postup: Medvědí česnek umyjte, nakrájejte nadrobno, stejně tak cibulku, vše dejte do pánve, společně se semínkem, solí, zalijte vodou a duste 20 minut. Ke konci do směsi přidejte vajíčko a ještě chvíli prohřejte. Nakonec přidejte kvalitní olej na dochucení a dodání nezbytného tuku na využití živin. Již nevařte, podávejte.

 

 

VAJÍČKOVÝ SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Suroviny: uvařená vejce 4–6, svazek medvědího česneku, sůl, pepř, 2 ks jarní cibulky, olivový olej, lžička hořčice, případně avokádo, trocha jogurtu nebo kokosového mléka na zjemnění směsi

Postup: Uvařená vejce oloupejte a pokrájejte. Stejně tak nakrájejte svazek opraného medvědího česneku, smíchejte s vejci, přidejte sůl, jarní pokrájené cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice. Směs můžete spojit hustým jogurtem nebo kokosovým mlékem a trochou jablečného octa, také můžete přidat avokádo.

 

 

RUKOLOVÝ SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Suroviny: velká hrst rukoly, hrst medvědího česneku, 5 sušených rajčat, 100 g syrovátkového sýra (např. Pilos, Ricotta), 1 šalotka, citronová šťáva, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, sůl, pepř

Postup: Rukolu důkladně omyjte spolu s medvědím česnekem, do mísy spolu s nimi přidejte pokrájená sušená rajčata (pokud budou příliš vyschlá, pak je potřeba je předem namočit), nakrájejte šalotku nebo menší červenou cibuli, syrovátkový sýr, přidáme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř, důkladně promícháme.

 

 

Připravila: Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci

Foto: Ing. Petr Kouble

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy