REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jaké ledové kávy se pijí ve světě a u nás?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jsou závanem chladivého vánku uprostřed teplých dní. Pijí se v různých úpravách po celém světě. A téměř vždy se slastně přivřenýma očima. Výjimkou není kopec šlehačky nebo příchutě k doslazení nápoje. Řeč je o ledových kávách. Jaké kávě dáváte přednost vy?


Cold Brew – opravdu studená káva

V poslední době velmi populární káva. Příprava probíhá za studena. Bez kávovaru, bez horké vody. Stejně jako u každého kávového nápoje je i v tomto případě důležitá kvalitní kávová směs. Barista naleje určitý poměr studené vody přes již namletou kávu a nechá ji 20 hodin při pokojové teplotě louhovat. Následně se oddělí kávová sedlina prostřednictvím kávového filtru. Tato časově náročná příprava dodá ledové variantě kávy jemnou a osvěžující chuť.

Proč se ale nápoj dlouho extrahuje? Protože studená voda uvolňuje z kávové směsi její benefity pozvolněji a šetrněji než voda horká. Díky tomu má Cold Brew nižší aciditu a vyšší sladkost a můžete v něm také cítit ovoce nebo čokoládu. Výsledkem je silná káva, která se servíruje s ledem. V Costa Coffee si kromě základní varianty můžete objednat i Jahodové Cold Brew, které je vyshakované s jahodovým pyré a ozdobeno kousky sušených jahod nebo zvolit exotičtější variantu Marakujové Cold Brew s marakujovým sirupem a plátkem citronu.

 

 

 
Ledová káva, která vás nenechá chladným

Ledová káva má své kořeny na černém kontinentu. Můžete ji ochutnat v různých obměnách na různých místech světa. Připravuje se jednoduše z čerstvého silného espressa přelitého přes několik kostek ledu. V Portugalsku se dolévá citronovou šťávou, v Rakousku se dochucuje rumem nebo likérem. A jak je to v Costa Coffee? Ledové kávy připravují baristé krátkým protřepáním espressa s mlékem a ledem. Ruční šejkování je ke kávě šetrnější než mixování. V ledové verzi se nabízí, Americano nebo Cappuccino a Caffe Latte, které lze doplnit i o vybranou příchuť.

 
Sladký polibek z Vietnamu

Vietnamská ledová káva s mlékem bude lákat především milovníky opravdu sladké kávy. Tmavě pražená horká káva se nechá překapat přes speciální hliníkovou nádobu s filtrem, která se „posadí“ na skleničku. V té je již připraveno kondenzované mléko s ledem. Poměry kávy a mléka mohou být různé, od jedné čtvrtiny až po celou polovinu ve prospěch kondenzovaného mléka. Po zamíchání vznikne ledový nápoj, ke kterému už není třeba podávat snad ani dezert. Chcete takovou kávu ochutnat? Jděte do jakékoliv vietnamské restaurace a objednejte si „kafefin“.

 
Frappé – proslavený omyl

Recept na tento oblíbený ledový nápoj vznikl úplně náhodou, jak tomu často bývá. Na gastronomickém veletrhu v řecké Soluni barman zjistil, že nemá horkou vodu na zalití kávy. Tradičně se Frappé připravuje z instantní kávy, ledu, studené vody a mléka. Protřepat, zamíchat, případně trochu osladit. Podává se ve vysokých sklenicích s brčkem. Tento nápoj si určitě zvládnete připravit i doma.

 
Přijďte se vychutnat ledovou kávu, smoothies nebo něco sladkého do jedné z 52 kaváren Costa Coffee. Více na www.costa-coffee.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy