REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jaké ledové kávy se pijí ve světě a u nás?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jsou závanem chladivého vánku uprostřed teplých dní. Pijí se v různých úpravách po celém světě. A téměř vždy se slastně přivřenýma očima. Výjimkou není kopec šlehačky nebo příchutě k doslazení nápoje. Řeč je o ledových kávách. Jaké kávě dáváte přednost vy?


Cold Brew – opravdu studená káva

V poslední době velmi populární káva. Příprava probíhá za studena. Bez kávovaru, bez horké vody. Stejně jako u každého kávového nápoje je i v tomto případě důležitá kvalitní kávová směs. Barista naleje určitý poměr studené vody přes již namletou kávu a nechá ji 20 hodin při pokojové teplotě louhovat. Následně se oddělí kávová sedlina prostřednictvím kávového filtru. Tato časově náročná příprava dodá ledové variantě kávy jemnou a osvěžující chuť.

Proč se ale nápoj dlouho extrahuje? Protože studená voda uvolňuje z kávové směsi její benefity pozvolněji a šetrněji než voda horká. Díky tomu má Cold Brew nižší aciditu a vyšší sladkost a můžete v něm také cítit ovoce nebo čokoládu. Výsledkem je silná káva, která se servíruje s ledem. V Costa Coffee si kromě základní varianty můžete objednat i Jahodové Cold Brew, které je vyshakované s jahodovým pyré a ozdobeno kousky sušených jahod nebo zvolit exotičtější variantu Marakujové Cold Brew s marakujovým sirupem a plátkem citronu.

 

 

 
Ledová káva, která vás nenechá chladným

Ledová káva má své kořeny na černém kontinentu. Můžete ji ochutnat v různých obměnách na různých místech světa. Připravuje se jednoduše z čerstvého silného espressa přelitého přes několik kostek ledu. V Portugalsku se dolévá citronovou šťávou, v Rakousku se dochucuje rumem nebo likérem. A jak je to v Costa Coffee? Ledové kávy připravují baristé krátkým protřepáním espressa s mlékem a ledem. Ruční šejkování je ke kávě šetrnější než mixování. V ledové verzi se nabízí, Americano nebo Cappuccino a Caffe Latte, které lze doplnit i o vybranou příchuť.

 
Sladký polibek z Vietnamu

Vietnamská ledová káva s mlékem bude lákat především milovníky opravdu sladké kávy. Tmavě pražená horká káva se nechá překapat přes speciální hliníkovou nádobu s filtrem, která se „posadí“ na skleničku. V té je již připraveno kondenzované mléko s ledem. Poměry kávy a mléka mohou být různé, od jedné čtvrtiny až po celou polovinu ve prospěch kondenzovaného mléka. Po zamíchání vznikne ledový nápoj, ke kterému už není třeba podávat snad ani dezert. Chcete takovou kávu ochutnat? Jděte do jakékoliv vietnamské restaurace a objednejte si „kafefin“.

 
Frappé – proslavený omyl

Recept na tento oblíbený ledový nápoj vznikl úplně náhodou, jak tomu často bývá. Na gastronomickém veletrhu v řecké Soluni barman zjistil, že nemá horkou vodu na zalití kávy. Tradičně se Frappé připravuje z instantní kávy, ledu, studené vody a mléka. Protřepat, zamíchat, případně trochu osladit. Podává se ve vysokých sklenicích s brčkem. Tento nápoj si určitě zvládnete připravit i doma.

 
Přijďte se vychutnat ledovou kávu, smoothies nebo něco sladkého do jedné z 52 kaváren Costa Coffee. Více na www.costa-coffee.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy