REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak popíjet whisky, vodku či likér tak, abychom si je opravdu vychutnali

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Blíží se Vánoce, a to je čas, kdy si téměř každý z nás k štědrovečernímu stolu či na silvestrovskou oslavu koupí láhev kvalitního alkoholu. Víte však něco o jeho správném servírování? Servírování, které vám může odhalit skrytou tvář vodky, rumu, likéru nebo whisky, jež jste dosud nepoznali? Dodržíte-li pár základních pravidel, možná odhalíte nečekanou chuť vašeho oblíbeného nápoje.


Etiketa servírování vám otevře nové možnosti

Alkohol je častým společníkem při různých oslavách. Během Vánoc a Silvestra se s ním určitě setkáme všichni. Víte však, jak si jej opravdu vychutnat? Věděli jste například, že není chyba většinu tvrdého alkoholu podávat při pokojové teplotě? Připomeňme si, jak a z jakých sklenic správně degustovat aromatickou whisky, průzračně čistou vodku, osobitý rum, nebo sladký likér.

 

Whisky si vychutnejte tak, jak sami uznáte za nejlepší

Poslední léta se v rámci pití whisky nekladou žádné mantinely. Jediným faux pas je snad popíjení whisky z tzv. „panáku“. Není totiž typem destilátu, který se pije na jeden lok. Při konzumování čisté whisky je důležité, aby se mohly rozvinout všechny její vůně a aromata, proto je nejlepší volbou sklenka s širokým hrdlem. Také nekružte sklenicí tak, jako je tomu například u degustace vína. Vůně se tím uvolní až přespříliš, což vám může zkazit celkový dojem.

 

 

Trend, který kdysi určoval pít whisky pouze samotnou, je už také dávno pryč. Jestliže si chcete nápoj zjemnit, použijte vlažnou vodu či led, který silné aroma naředí. Současná etiketa také dovoluje vychutnat si tento kořeněný destilát i v míchaném drinku. Máte-li chuť na něco ostřejšího a rádi si zaexperimentujete, vyzkoušejte jedinečnou whisky Johnnie Walker v kombinaci s teplým jablečným džusem v oblíbeném Hot&Spicy. Dochuťte koktejl celou skořicí a plátkem citronu.

 

I rum si vychutnejte podle svého

Při degustaci rumu se doporučuje servírovat jej při pokojové teplotě, při níž se uvolní jeho charakteristické aroma a zdůrazní dřevité i kořeněné chutě. Tato pravidla se vztahují především na tmavé rumy, které se většinou konzumují na přímo. Vychutnat si svůj oblíbený rum můžete však v jakékoli formě a podobě – na ledu, s kapkou vody nebo jako součást míchaných drinků.

 

 

Zajímavé jsou i rituály, které se váží k některým rumům. Jeden je například spojený s pravým venezuelským rumem Pampero. Plátek citronu se obalí z jedné strany v třtinovém cukru, z druhé v mleté kávě. Následně se skousne a zapije Pamperem. Chuť je díky této zvláštní kombinaci velmi zajímavá.

Výběr skla, ze kterého budete rum popíjet, záleží také čistě na vás. Nejčastěji se však na ochutnávky volí sklenice, jež se směrem vzhůru zužují, a to kvůli intenzivnímu splynutí vůní. Rum tak lze vychutnávat všemi smysly.

 

Chuť na sladké vyřešte likérem

Vaječný, čokoládový, karamelový. Ženami tolik oblíbený likér má mnoho tváří. Nejlépe si ho vychutnáte na ledu v tzv. likérce, nebo whiskovce. Také můžete své oblíbené caffé espresso či caffé latte dovést k dokonalosti přidáním likéru Baileys. Zapomeňte však na kombinaci s kyselými tekutinami – vzhledem k obsahu mléčné bílkoviny by se takový drink ihned srazil.

 

Vodku pijte klidně čistou

Na vodce právě vytažené z mrazáku si pořádně nepochutnáte. Její skutečné kvality budou potlačeny a připravíte se tak o zážitek z degustace, ačkoliv se jedná o nejběžnější prohřešek.

Vodka je nápojem, který má velmi jemné tóny. V jejím pozadí má být poznat pouze chuť sladu a obilí. Díky této chuťové jednoduchosti je skvělá jako součást koktejlů. Umíchat si ji můžete například s rajčatovým džusem, díky němuž vytvoříte koktejl Bloody Mary, jehož historie sahá až k roku 1939. Vodku můžete míchat i s limonádami, či jen se sodou a limetkou. Chcete-li poznat skutečný charakter vodky, pijte ji však čistou. Nejlépe si ji vychutnáte, pokud ji budete podávat za pokojové teploty do předem namražených sklenic.

Takto zní pár základních rad, které vám umožní získat z drinku to nejlepší, co může nabídnout. Zda dáte přednost čisté whisky, vodce nebo míchaném koktejlu z rumu či likéru, to je již čistě na vašich chuťových preferencích.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy