REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?


Ferran Adrià

Pravděpodobně už jste se setkali s pojmem molekulární gastronomie. Průkopníkem v této oblasti je právě Ferran Adrià, jeden z nejvýznamnějších a nejvlivnějších kuchařů na světě. Jeho kreativita a experimentální přístup přinesly do kuchyně nové dimenze a otevřely dveře pro spoustu dalších inovací. Tento šéfkuchař jedné z nejslavnějších restaurací El Bulli zkoumal nové techniky, kombinace chutí a prezentace jídel, čímž v podstatě změnil běh gastronomie. Ferran Adrià převzal vedení El Bulli v roce 1987 a během svého působení ji transformoval na jedno z nejvýznamnějších gastronomických zařízení na světě.

Restaurace nabízela pouze večerní degustační menu a byla otevřena jen po určitou část roku (obvykle od dubna do září). Během zbylé části roku se Adrià a jeho tým zaměřovali na výzkum, inovace a experimentování s novými technikami a ingrediencemi.

 

I takto může vypadat molekulární gastronomie, foto: depositphotos.com

 

El Bulli uzavřela své dveře v roce 2011, ale Adrià svoji gastro kariéru neukončil. Po uzavření restaurace se zaměřil na vzdělávání a šíření svého umění. Založil nadaci Fundación ALICIA, která se věnuje výzkumu, vzdělávání a inovacím v oblasti gastronomie.

Svou kuchyni můžete takto oživit i vy, a to např. růžovým vínem v hustém stavu. „Růžové šumivé víno bylo přeměněno do omáčky, díky čemuž si můžete užívat bublinek v naprosto odlišné, nové a překvapivé textuře. Své využití najde v přípravě koktejlů, kde si lze hrát s různou hustotou nápoje. Výborně se hodí k hroznovému vínu a marinovaným sardinkám nebo si s ním pokapejte kaviár či různé druhy ovoce,“ říká zakladatelka e-shopu eDelikatesy.cz Jaroslava Šnejdarová.

Agustí Torelló Mata, Solid D’Agusti Rosé, D.O. Cava, šumivé víno, 0,375l, edelikatesy.cz 

 

Joan Roca

Joan Roca je španělský šéfkuchař a spolu s bratry Josepem a Jordim vlastní a provozuje slavnou španělskou restauraci oceněnou třemi michelinskými hvězdami El Celler de Can Roca. Tento uznávaný kuchař se proslavil především svými inovativními přístupy k vaření a jeho snahou o propojení kuchyně s emocemi, vzpomínkami a přírodou. Jeho rodiče vlastnili malou restauraci, ve které Joan a jeho bratři vyrůstali a rozvíjeli tak svou vášeň pro kulinářství. Po absolvování kuchařské školy a pracovních zkušenostech v různých restauracích se Joan Roca do rodinného podniku vrátil.

 

Město Girona, ve které se nachází slavná El Celler de Can Roca, foto: depositphotos.com

 

Od té doby se restaurace stala jednou z nejuznávanějších na světě a Joan Roca získal pověst jednoho z nejvýznamnějších šéfkuchařů. El Celler de Can Roca byl poprvé oceněn Michelinskou hvězdou v roce 2009 a od té doby si udržuje svou prestižní pozici.

El Celler de Can Roca získal mnoho prestižních ocenění a je považován za jednu z nejlepších restaurací na světě. Je vysoce ceněná jak kritiky, tak gastronomickou komunitou. Restaurace láká návštěvníky z celého světa, kteří hledají jedinečný a nezapomenutelný gastronomický zážitek.

 

Elena Arzak

Elena Arzak je čtvrtou generací v rodině, která vlastní a provozuje restauraci Arzak. Narodila se do kuchařské dynastie – jejím otcem je legenda španělské kuchyně Juan Mari Arzak. Od mládí byla Elena vedená kulinářským uměním a postupně se vypracovala na jednu z předních ženských šéfkuchařek na světě. Vystudovala kuchařskou školu a získala zkušenosti prací v různých prestižních restauracích ve Španělsku i v zahraničí. Po návratu do rodinné restaurace začala spolupracovat se svým otcem a postupně převzala vedení kuchyně.

Arzak je známá svou experimentální a avantgardní kuchyní. Inspiruje se místními surovinami a tradicemi Baskicka, ale nebojí se také zkoumat nové techniky a ingredience. Její kreativní a inovativní přístup k vaření ji přivedl k vytváření jedinečných pokrmů plných neobvyklých kombinací chutí a textur.

Tato kuchařka získala také mnoho ocenění a uznání za svou práci. Byla jmenována jednou z nejvlivnějších žen ve světě gastronomie a její restaurace Arzak, která se pyšní třemi michelinskými hvězdami, patří mezi nejlepší na světě.

 

Tradiční španělská večere, foto: depositphotos.com

 

Pokud se vydáte do Španělska, neváhejte se do jedné z restaurací vypravit. Vaše peněženka se možná trochu provětrá, nicméně o linii se bát nemusíte. „Jednou z pozitivních stránek španělské gastronomie je důraz na čerstvé a sezónní suroviny. Španělská kuchyně využívá hojnost zeleniny, ovoce, ryb, mořských plodů a olivového oleje, který je základem stravy. Tyto suroviny jsou přínosem z hlediska výživy, protože jsou obecně bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu.“ říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

zdroj: eDelikatesy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?

Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě. Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.

číst dále ...

Tradiční, ale přesto moderní. Těchto pět odrůd vína patří mezi naši nesmrtelnou klasiku, která ale pořád překvapuje

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? A pochutnáváte si spíše na módních výstřelcích, nebo vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou? Pojďme si je představit.

číst dále ...

Zázračná červená řepa

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

číst dále ...

Žlutá řepa

Při vyslovení slova řepa nás hned napadne červená řepa, řepa cukrovka, nebo krmná řepa. V posledních letech se však objevuje v řetězcích a na farmářských trzích, na zahrádkách u drobných pěstitelů žlutá řepa, někdy nazývaná také zlatá řepa. Není tak běžná jako její příbuzná červená řepa, má ale řadu předností. Je jemnější a sladší, při vaření pak nepouští červenou šťávu, nezbarví vám nádobí, ruce ani oblečení, kuchyň a ani vaše děti.

číst dále ...

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

číst dále ...

Chcete si upéct domácí chléb? Nebojte se kombinovat mouky, poradíme jak

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy