REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gordon Ramsay

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento slavný britský šéfkuchař a televizní kuchařský mág se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském Johnstone. Získal celkem 13 Michelinských hvězd a v roce 2001 se stal jedním ze tří šéfkuchařů ve Spojeném království, který držel 3 hvězdy u tří restauraci najednou. Je autor více, než 20 knižních bestsellerů, vlastní několik slavných restaurací po celém světě. Jeho nejznámější televizní pořady jsou Ramsay’s Kitchen Nightmares a Pekelná kuchyně. V roce 1996 si vzal Cayetan Elizabeth se kterou má 4 děti.


Gordon Ramsay se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském městě Johnston, asi v 5 letech se přestěhovali do anglického města Stratford-upon-Avon. Jeho matka byla zdravotní sestra a otec střídal jedno zaměstnání za druhým a s nimi i místo pobytu. Toto časté stěhování Gordona poznamenalo, ovšem ne tolik jako fakt, že jeho otec byl alkoholik a sukničkář, proto v šestnácti letech odešel od rodiny.

Vylétl tedy z rodinného hnízda, kde to skřípalo a odstěhoval se do Banburry. Začínal jako hráč fotbalu, ve kterém se mu docela dařilo, bohužel několik zranění zapříčinilo, že se tomuto sportu nemohl dále věnovat.

V 19-ti letech se zapsal na North Oxfordshire Technical College do oboru hotelový management, čímž vlastně naskočil na dráhu kuchaře a profesionálního managera restaurací. Začínal s takovými věhlasnými kuchaři, jako je například Marco Pierre a Albert Roux. Po téměř 3 letech v Londýně se rozhodnul, že chce zlepšit své znalosti francouzské kuchyně. Odcestoval tedy do Francie. Po ročním pobytu ve Francii odjel přímo do Paříže, kde pracoval v kuchyních Guye Savoye and Joël Robuchona a vylepšil si odborné znalosti v klasické francouzské kuchyni.

V roce 1993 si otevřek svoji první restauraci Aubergine. Během tři let byla tato restaurace oceněná dvěma Michelinskými hvězdami. Po třech letech praxe v Paříži odjel vařit jako soukromý kuchař na jachtu Idlewild na Bermudách.

Asi po třech letech, tedy v roce 1996 vydal Gordon svoji kuchařskou prvotinu pod názvem „Vášeň pro chuť“. Od té doby pak vydal mnoho dalších kuchařek.

V roce 1998 ve věku 31 let otevřel svou vlastní restauraci ve městě Chelsea. 19. ledna 2001 získala tato restaurace svou třetí Michelinskou hvězdu. V říjnu 2001 otevřel Gordon další svou restauraci s názvem Gordon Ramsay at Claridge’s, která vyhrála michelinskou hvězdu v roce 2003. Ve stejném roce pak byla v rámci Gordonova holdingu otevřena 1. mezinárodní restaurace Verre, umístěna v hotelu Hilton Creek v Dubaji.  O rok později otevírá restauraci St. James’. Ta během 7 měsíců vyhrála Michelinskou hvězdu. Restaurace byla přesunuta v roce 2003 do hotelu The Berkeley a v lednu 2007 vyhrála svou 2. Michelinskou hvězdu.

A tak to pokračuje po celém světě, kde Gordon a jeho holdinkg otevírá jednu restauraci za druhou. Jednu otevřel dokonce i v Praze v Česku.

Gordon Ramsay se stal i mediální hvězdou, když v roce 2004 rozjel první televizní shou Ramsay’s Kitchen Nightmares, která se vysílala také ve verzi v USA. U nás ji nedokonale kopíruje pořad Ano, Šéfe! Tato TV shou byla oceněna cenou BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) a také mezinárodní cenou EMMY. Ovšem porpvé se na televizních obrazovkách objevil již v roce 1998 v dokumentu o vaření BOILING POINT.

Hell’s Kitchen, tedy Pekelná kuchyně odstartovala v roce 2004, v USA o rok později a tam je tak slavná, že má jíž mnoho a mnoho pokračování a stále patří i dnes do top 5 televizních pořadů o vaření v USA.

Ještě něco málo k jeho osobnímu životu. Je ženatý, má 4 děti, jeho tchán šéfuje jeho obrovskému holdingu restaurací. Jeho život je opředen mnoha skandály. Několikrát byl obviněn ze sexuálních záletů. Pokuta a noc strávená ve věznici za noční výtržnosti a řízení v opilosti. Čelil také zjištění, že ve svých restauracích podává nakoupené polotovary s obrovskou marží v jeho prospěch. Přes to všechno je však uznávaným kuchařem a celebritou kuchařského světa. Nerad tančí, je levák, vysoký je skoro 190 cm, sponzoruje mnoho projektů a charit … ovšem to vše je nedůležité, on prostě jen miluje vaření a žije svojí prací. Uvidíme, co všechno se od něj ještě dočkáme!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy