REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gordon Ramsay

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento slavný britský šéfkuchař a televizní kuchařský mág se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském Johnstone. Získal celkem 13 Michelinských hvězd a v roce 2001 se stal jedním ze tří šéfkuchařů ve Spojeném království, který držel 3 hvězdy u tří restauraci najednou. Je autor více, než 20 knižních bestsellerů, vlastní několik slavných restaurací po celém světě. Jeho nejznámější televizní pořady jsou Ramsay’s Kitchen Nightmares a Pekelná kuchyně. V roce 1996 si vzal Cayetan Elizabeth se kterou má 4 děti.


Gordon Ramsay se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském městě Johnston, asi v 5 letech se přestěhovali do anglického města Stratford-upon-Avon. Jeho matka byla zdravotní sestra a otec střídal jedno zaměstnání za druhým a s nimi i místo pobytu. Toto časté stěhování Gordona poznamenalo, ovšem ne tolik jako fakt, že jeho otec byl alkoholik a sukničkář, proto v šestnácti letech odešel od rodiny.

Vylétl tedy z rodinného hnízda, kde to skřípalo a odstěhoval se do Banburry. Začínal jako hráč fotbalu, ve kterém se mu docela dařilo, bohužel několik zranění zapříčinilo, že se tomuto sportu nemohl dále věnovat.

V 19-ti letech se zapsal na North Oxfordshire Technical College do oboru hotelový management, čímž vlastně naskočil na dráhu kuchaře a profesionálního managera restaurací. Začínal s takovými věhlasnými kuchaři, jako je například Marco Pierre a Albert Roux. Po téměř 3 letech v Londýně se rozhodnul, že chce zlepšit své znalosti francouzské kuchyně. Odcestoval tedy do Francie. Po ročním pobytu ve Francii odjel přímo do Paříže, kde pracoval v kuchyních Guye Savoye and Joël Robuchona a vylepšil si odborné znalosti v klasické francouzské kuchyni.

V roce 1993 si otevřek svoji první restauraci Aubergine. Během tři let byla tato restaurace oceněná dvěma Michelinskými hvězdami. Po třech letech praxe v Paříži odjel vařit jako soukromý kuchař na jachtu Idlewild na Bermudách.

Asi po třech letech, tedy v roce 1996 vydal Gordon svoji kuchařskou prvotinu pod názvem „Vášeň pro chuť“. Od té doby pak vydal mnoho dalších kuchařek.

V roce 1998 ve věku 31 let otevřel svou vlastní restauraci ve městě Chelsea. 19. ledna 2001 získala tato restaurace svou třetí Michelinskou hvězdu. V říjnu 2001 otevřel Gordon další svou restauraci s názvem Gordon Ramsay at Claridge’s, která vyhrála michelinskou hvězdu v roce 2003. Ve stejném roce pak byla v rámci Gordonova holdingu otevřena 1. mezinárodní restaurace Verre, umístěna v hotelu Hilton Creek v Dubaji.  O rok později otevírá restauraci St. James’. Ta během 7 měsíců vyhrála Michelinskou hvězdu. Restaurace byla přesunuta v roce 2003 do hotelu The Berkeley a v lednu 2007 vyhrála svou 2. Michelinskou hvězdu.

A tak to pokračuje po celém světě, kde Gordon a jeho holdinkg otevírá jednu restauraci za druhou. Jednu otevřel dokonce i v Praze v Česku.

Gordon Ramsay se stal i mediální hvězdou, když v roce 2004 rozjel první televizní shou Ramsay’s Kitchen Nightmares, která se vysílala také ve verzi v USA. U nás ji nedokonale kopíruje pořad Ano, Šéfe! Tato TV shou byla oceněna cenou BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) a také mezinárodní cenou EMMY. Ovšem porpvé se na televizních obrazovkách objevil již v roce 1998 v dokumentu o vaření BOILING POINT.

Hell’s Kitchen, tedy Pekelná kuchyně odstartovala v roce 2004, v USA o rok později a tam je tak slavná, že má jíž mnoho a mnoho pokračování a stále patří i dnes do top 5 televizních pořadů o vaření v USA.

Ještě něco málo k jeho osobnímu životu. Je ženatý, má 4 děti, jeho tchán šéfuje jeho obrovskému holdingu restaurací. Jeho život je opředen mnoha skandály. Několikrát byl obviněn ze sexuálních záletů. Pokuta a noc strávená ve věznici za noční výtržnosti a řízení v opilosti. Čelil také zjištění, že ve svých restauracích podává nakoupené polotovary s obrovskou marží v jeho prospěch. Přes to všechno je však uznávaným kuchařem a celebritou kuchařského světa. Nerad tančí, je levák, vysoký je skoro 190 cm, sponzoruje mnoho projektů a charit … ovšem to vše je nedůležité, on prostě jen miluje vaření a žije svojí prací. Uvidíme, co všechno se od něj ještě dočkáme!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy