REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gordon Ramsay

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento slavný britský šéfkuchař a televizní kuchařský mág se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském Johnstone. Získal celkem 13 Michelinských hvězd a v roce 2001 se stal jedním ze tří šéfkuchařů ve Spojeném království, který držel 3 hvězdy u tří restauraci najednou. Je autor více, než 20 knižních bestsellerů, vlastní několik slavných restaurací po celém světě. Jeho nejznámější televizní pořady jsou Ramsay’s Kitchen Nightmares a Pekelná kuchyně. V roce 1996 si vzal Cayetan Elizabeth se kterou má 4 děti.


Gordon Ramsay se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském městě Johnston, asi v 5 letech se přestěhovali do anglického města Stratford-upon-Avon. Jeho matka byla zdravotní sestra a otec střídal jedno zaměstnání za druhým a s nimi i místo pobytu. Toto časté stěhování Gordona poznamenalo, ovšem ne tolik jako fakt, že jeho otec byl alkoholik a sukničkář, proto v šestnácti letech odešel od rodiny.

Vylétl tedy z rodinného hnízda, kde to skřípalo a odstěhoval se do Banburry. Začínal jako hráč fotbalu, ve kterém se mu docela dařilo, bohužel několik zranění zapříčinilo, že se tomuto sportu nemohl dále věnovat.

V 19-ti letech se zapsal na North Oxfordshire Technical College do oboru hotelový management, čímž vlastně naskočil na dráhu kuchaře a profesionálního managera restaurací. Začínal s takovými věhlasnými kuchaři, jako je například Marco Pierre a Albert Roux. Po téměř 3 letech v Londýně se rozhodnul, že chce zlepšit své znalosti francouzské kuchyně. Odcestoval tedy do Francie. Po ročním pobytu ve Francii odjel přímo do Paříže, kde pracoval v kuchyních Guye Savoye and Joël Robuchona a vylepšil si odborné znalosti v klasické francouzské kuchyni.

V roce 1993 si otevřek svoji první restauraci Aubergine. Během tři let byla tato restaurace oceněná dvěma Michelinskými hvězdami. Po třech letech praxe v Paříži odjel vařit jako soukromý kuchař na jachtu Idlewild na Bermudách.

Asi po třech letech, tedy v roce 1996 vydal Gordon svoji kuchařskou prvotinu pod názvem „Vášeň pro chuť“. Od té doby pak vydal mnoho dalších kuchařek.

V roce 1998 ve věku 31 let otevřel svou vlastní restauraci ve městě Chelsea. 19. ledna 2001 získala tato restaurace svou třetí Michelinskou hvězdu. V říjnu 2001 otevřel Gordon další svou restauraci s názvem Gordon Ramsay at Claridge’s, která vyhrála michelinskou hvězdu v roce 2003. Ve stejném roce pak byla v rámci Gordonova holdingu otevřena 1. mezinárodní restaurace Verre, umístěna v hotelu Hilton Creek v Dubaji.  O rok později otevírá restauraci St. James’. Ta během 7 měsíců vyhrála Michelinskou hvězdu. Restaurace byla přesunuta v roce 2003 do hotelu The Berkeley a v lednu 2007 vyhrála svou 2. Michelinskou hvězdu.

A tak to pokračuje po celém světě, kde Gordon a jeho holdinkg otevírá jednu restauraci za druhou. Jednu otevřel dokonce i v Praze v Česku.

Gordon Ramsay se stal i mediální hvězdou, když v roce 2004 rozjel první televizní shou Ramsay’s Kitchen Nightmares, která se vysílala také ve verzi v USA. U nás ji nedokonale kopíruje pořad Ano, Šéfe! Tato TV shou byla oceněna cenou BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) a také mezinárodní cenou EMMY. Ovšem porpvé se na televizních obrazovkách objevil již v roce 1998 v dokumentu o vaření BOILING POINT.

Hell’s Kitchen, tedy Pekelná kuchyně odstartovala v roce 2004, v USA o rok později a tam je tak slavná, že má jíž mnoho a mnoho pokračování a stále patří i dnes do top 5 televizních pořadů o vaření v USA.

Ještě něco málo k jeho osobnímu životu. Je ženatý, má 4 děti, jeho tchán šéfuje jeho obrovskému holdingu restaurací. Jeho život je opředen mnoha skandály. Několikrát byl obviněn ze sexuálních záletů. Pokuta a noc strávená ve věznici za noční výtržnosti a řízení v opilosti. Čelil také zjištění, že ve svých restauracích podává nakoupené polotovary s obrovskou marží v jeho prospěch. Přes to všechno je však uznávaným kuchařem a celebritou kuchařského světa. Nerad tančí, je levák, vysoký je skoro 190 cm, sponzoruje mnoho projektů a charit … ovšem to vše je nedůležité, on prostě jen miluje vaření a žije svojí prací. Uvidíme, co všechno se od něj ještě dočkáme!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy