REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gordon Ramsay

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento slavný britský šéfkuchař a televizní kuchařský mág se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském Johnstone. Získal celkem 13 Michelinských hvězd a v roce 2001 se stal jedním ze tří šéfkuchařů ve Spojeném království, který držel 3 hvězdy u tří restauraci najednou. Je autor více, než 20 knižních bestsellerů, vlastní několik slavných restaurací po celém světě. Jeho nejznámější televizní pořady jsou Ramsay’s Kitchen Nightmares a Pekelná kuchyně. V roce 1996 si vzal Cayetan Elizabeth se kterou má 4 děti.


Gordon Ramsay se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském městě Johnston, asi v 5 letech se přestěhovali do anglického města Stratford-upon-Avon. Jeho matka byla zdravotní sestra a otec střídal jedno zaměstnání za druhým a s nimi i místo pobytu. Toto časté stěhování Gordona poznamenalo, ovšem ne tolik jako fakt, že jeho otec byl alkoholik a sukničkář, proto v šestnácti letech odešel od rodiny.

Vylétl tedy z rodinného hnízda, kde to skřípalo a odstěhoval se do Banburry. Začínal jako hráč fotbalu, ve kterém se mu docela dařilo, bohužel několik zranění zapříčinilo, že se tomuto sportu nemohl dále věnovat.

V 19-ti letech se zapsal na North Oxfordshire Technical College do oboru hotelový management, čímž vlastně naskočil na dráhu kuchaře a profesionálního managera restaurací. Začínal s takovými věhlasnými kuchaři, jako je například Marco Pierre a Albert Roux. Po téměř 3 letech v Londýně se rozhodnul, že chce zlepšit své znalosti francouzské kuchyně. Odcestoval tedy do Francie. Po ročním pobytu ve Francii odjel přímo do Paříže, kde pracoval v kuchyních Guye Savoye and Joël Robuchona a vylepšil si odborné znalosti v klasické francouzské kuchyni.

V roce 1993 si otevřek svoji první restauraci Aubergine. Během tři let byla tato restaurace oceněná dvěma Michelinskými hvězdami. Po třech letech praxe v Paříži odjel vařit jako soukromý kuchař na jachtu Idlewild na Bermudách.

Asi po třech letech, tedy v roce 1996 vydal Gordon svoji kuchařskou prvotinu pod názvem „Vášeň pro chuť“. Od té doby pak vydal mnoho dalších kuchařek.

V roce 1998 ve věku 31 let otevřel svou vlastní restauraci ve městě Chelsea. 19. ledna 2001 získala tato restaurace svou třetí Michelinskou hvězdu. V říjnu 2001 otevřel Gordon další svou restauraci s názvem Gordon Ramsay at Claridge’s, která vyhrála michelinskou hvězdu v roce 2003. Ve stejném roce pak byla v rámci Gordonova holdingu otevřena 1. mezinárodní restaurace Verre, umístěna v hotelu Hilton Creek v Dubaji.  O rok později otevírá restauraci St. James’. Ta během 7 měsíců vyhrála Michelinskou hvězdu. Restaurace byla přesunuta v roce 2003 do hotelu The Berkeley a v lednu 2007 vyhrála svou 2. Michelinskou hvězdu.

A tak to pokračuje po celém světě, kde Gordon a jeho holdinkg otevírá jednu restauraci za druhou. Jednu otevřel dokonce i v Praze v Česku.

Gordon Ramsay se stal i mediální hvězdou, když v roce 2004 rozjel první televizní shou Ramsay’s Kitchen Nightmares, která se vysílala také ve verzi v USA. U nás ji nedokonale kopíruje pořad Ano, Šéfe! Tato TV shou byla oceněna cenou BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) a také mezinárodní cenou EMMY. Ovšem porpvé se na televizních obrazovkách objevil již v roce 1998 v dokumentu o vaření BOILING POINT.

Hell’s Kitchen, tedy Pekelná kuchyně odstartovala v roce 2004, v USA o rok později a tam je tak slavná, že má jíž mnoho a mnoho pokračování a stále patří i dnes do top 5 televizních pořadů o vaření v USA.

Ještě něco málo k jeho osobnímu životu. Je ženatý, má 4 děti, jeho tchán šéfuje jeho obrovskému holdingu restaurací. Jeho život je opředen mnoha skandály. Několikrát byl obviněn ze sexuálních záletů. Pokuta a noc strávená ve věznici za noční výtržnosti a řízení v opilosti. Čelil také zjištění, že ve svých restauracích podává nakoupené polotovary s obrovskou marží v jeho prospěch. Přes to všechno je však uznávaným kuchařem a celebritou kuchařského světa. Nerad tančí, je levák, vysoký je skoro 190 cm, sponzoruje mnoho projektů a charit … ovšem to vše je nedůležité, on prostě jen miluje vaření a žije svojí prací. Uvidíme, co všechno se od něj ještě dočkáme!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy