REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrouzek dlouhovousý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Osidluje proudivé úseky řek v povodí Dunaje. V Česku nežije. Patří mezi kriticky ohrožené druhy. Má tedy význam vědecký a kulturní. Je to velice málo prouzkoumaný druh. Od ostatních hrouzků se liší například silnými vousky, sahajícími až ke skřelové kosti.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Romanogobio uranoscopus

Jiný název: Stone Gudgeon, Steingressling, Hrúz fúzatý, Gouujon du danube

Rozpoznávací znaky: Podobný hrouzku obecnému, ale menší a štíhlejší (dlpouhý 7 až 10 cm o váze 4 až 10 g), dlouhé vousky dosáhnou na úroveň skřelí.

Oči jsou postaveny výše než u příbuzných druhů, zbarvení zahrnuje několik širokých tmavých pruhů na bocích, skvrny na ocasní ploutvi vytvářejí dvojitou čáru.

Hrouzek dlouhovousý se od blízce příbuzných druhů liší natolik, že ho lze celkem jednoznačně určit na první pohled. Dlouhé vousky, které mu daly jméno, sahají až na úroveň skřelí, zbarvení je založeno na kombinaci světlých a tmavých ploch, které tvoří několik pruhů sahajících od hřbetu do půli boků. Ploutve jsou v poměru k velikosti těla větší než u ostatních druhů hrouzků, oči jsou posunuty směrem k temeni hlavy, ocasní násadec je na průřezu kulatý, hrdlo je ošupené.

Tento druh se vyskytuje v povodí Dunaje od jižního Německa přes Rakousko dále na východ. Je vysloveně proudomilný a s tím zřejmě souvisí i hrubší kresba na jeho těle imitující kamenitý podklad.

Stejně jako všichni hrouzci je typickou rybou žijící u dna tekoucích vod. Vyskytuje se pouze v čistých podhorských řekách v úsecích se silným proudem, kterému se ostatní druhy hrouzků vyhýbají. Často se na celém toku řeky vyskytuje jen v několika peřejnatých úsecích.

Příprava v kuchyni:

Vzhledem k tomu, že i na Slovensku je hrouzek dlouhovousý celoročně chráněný, je bezpředmětné se zde bavit o jeho případném využití v kuchyni.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Zdroj: Mrk.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy