REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrouzek dlouhovousý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Osidluje proudivé úseky řek v povodí Dunaje. V Česku nežije. Patří mezi kriticky ohrožené druhy. Má tedy význam vědecký a kulturní. Je to velice málo prouzkoumaný druh. Od ostatních hrouzků se liší například silnými vousky, sahajícími až ke skřelové kosti.


Latinský název: Romanogobio uranoscopus

Jiný název: Stone Gudgeon, Steingressling, Hrúz fúzatý, Gouujon du danube

Rozpoznávací znaky: Podobný hrouzku obecnému, ale menší a štíhlejší (dlpouhý 7 až 10 cm o váze 4 až 10 g), dlouhé vousky dosáhnou na úroveň skřelí.

Oči jsou postaveny výše než u příbuzných druhů, zbarvení zahrnuje několik širokých tmavých pruhů na bocích, skvrny na ocasní ploutvi vytvářejí dvojitou čáru.

Hrouzek dlouhovousý se od blízce příbuzných druhů liší natolik, že ho lze celkem jednoznačně určit na první pohled. Dlouhé vousky, které mu daly jméno, sahají až na úroveň skřelí, zbarvení je založeno na kombinaci světlých a tmavých ploch, které tvoří několik pruhů sahajících od hřbetu do půli boků. Ploutve jsou v poměru k velikosti těla větší než u ostatních druhů hrouzků, oči jsou posunuty směrem k temeni hlavy, ocasní násadec je na průřezu kulatý, hrdlo je ošupené.

Tento druh se vyskytuje v povodí Dunaje od jižního Německa přes Rakousko dále na východ. Je vysloveně proudomilný a s tím zřejmě souvisí i hrubší kresba na jeho těle imitující kamenitý podklad.

Stejně jako všichni hrouzci je typickou rybou žijící u dna tekoucích vod. Vyskytuje se pouze v čistých podhorských řekách v úsecích se silným proudem, kterému se ostatní druhy hrouzků vyhýbají. Často se na celém toku řeky vyskytuje jen v několika peřejnatých úsecích.

Příprava v kuchyni:

Vzhledem k tomu, že i na Slovensku je hrouzek dlouhovousý celoročně chráněný, je bezpředmětné se zde bavit o jeho případném využití v kuchyni.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy