REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrouzek Kesslerův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyhovují mu mírně proudivé úseky řek. Dnes se vyskytuje jen omezeně na Slovensku v povodí Dunaje, v Česku v Bečvě a řece Moravě. Je řazen mezi kriticky ohrožené druhy ryb. Jeho význam je především kulturní a vědecký. Je celoročně chráněný!


Latinský název: Romanogobio kesslerii

Jiný název: Kessler`s Gudgeon, Kesslergründling, Goujon du kessler, Hrúz Kesslerov

Rozpoznávací znaky:

Tento hrouzek má protáhlé tělo stejně, jako ostatní, u nás žijící, hrouzci. Před ocasem je ocasní část spíše válcovitá. Ocas má pak silně vykrojený, svisle pruhovaný, ostatně tyto pruhy se opakují i na ostatních ploutvích. Postavní úst má dolní, z koutků mu vyrůstá z každé strany po jednom bílém vousku.  Je zbarven do bledě-žluta, hřbet je tmavější. Tělo má plné šupin, které mají konce pigmentované, tvořící síťový vzorec. Bokem se mu táhnou černé skvrny, které u některých jedinců přecházejí do modravého odlesku. Lehce je zaměnitelný za hrouzka běloploutvého, který nemá zřetelné svislé pruhy na ploutvích, jen na ocasu má jeden pruh.

Obecně:

Hrouzek kesslerův je náš nejvzácnější hrouzek. Je to rybka pohybující se u dna v malých hejnech. Živí se především drobnými bezobratlovci a rozsivkami.

Dorůstá do běžné délky 12 cm, byly ale nalezeny kusy velké 15 cm. Tento hrouzek je v Česku vzácný, tedy chráněný zákonem! Nesmí se lovit!

Příprava v kuchyni: Hrouzek Kesslerův je celoročně chráněný, velmi ohrožený druh ryby a proto na talíř nepatří!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy