REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrouzek Kesslerův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyhovují mu mírně proudivé úseky řek. Dnes se vyskytuje jen omezeně na Slovensku v povodí Dunaje, v Česku v Bečvě a řece Moravě. Je řazen mezi kriticky ohrožené druhy ryb. Jeho význam je především kulturní a vědecký. Je celoročně chráněný!


Atlas sladkovodních ryb - Kaprovití

Latinský název: Romanogobio kesslerii

Jiný název: Kessler`s Gudgeon, Kesslergründling, Goujon du kessler, Hrúz Kesslerov

Rozpoznávací znaky:

Tento hrouzek má protáhlé tělo stejně, jako ostatní, u nás žijící, hrouzci. Před ocasem je ocasní část spíše válcovitá. Ocas má pak silně vykrojený, svisle pruhovaný, ostatně tyto pruhy se opakují i na ostatních ploutvích. Postavní úst má dolní, z koutků mu vyrůstá z každé strany po jednom bílém vousku.  Je zbarven do bledě-žluta, hřbet je tmavější. Tělo má plné šupin, které mají konce pigmentované, tvořící síťový vzorec. Bokem se mu táhnou černé skvrny, které u některých jedinců přecházejí do modravého odlesku. Lehce je zaměnitelný za hrouzka běloploutvého, který nemá zřetelné svislé pruhy na ploutvích, jen na ocasu má jeden pruh.

 

Obecně:

Hrouzek kesslerův je náš nejvzácnější hrouzek. Je to rybka pohybující se u dna v malých hejnech. Živí se především drobnými bezobratlovci a rozsivkami.

Dorůstá do běžné délky 12 cm, byly ale nalezeny kusy velké 15 cm. Tento hrouzek je v Česku vzácný, tedy chráněný zákonem! Nesmí se lovit!

 

Příprava v kuchyni: Hrouzek Kesslerův je celoročně chráněný, velmi ohrožený druh ryby a proto na talíř nepatří!

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy