REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka Turkové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá holubinka rostoucí od července do října v jehličnatých lesích na písčitých a kyselých půdách.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula turci

Jedlá …………. Holubinka Turkové je jedlý druh houby, jodoformový pach tepelnou úpravou mizí, nejlépe ji upotřebíme ve směsi s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně v jehličnatých lesích na písčitých, kyselých půdách, nejvíce pod borovicemi, najdeme ji však také pod smrky a jedlemi.

Klobouk až 80 mm, v mládí polokulovitý až sklenutý, později ploše rozložený, uprostřed mělce vmáčklý,,křehký, na okraji tupý, u starších plodnic rýhovaný, barevně velmi variabilní, vínově červený, vínově nachový až růžový, vínově fialový, růžově nahnědlý, olivově až okrově nažloutlý, často na středu tmavší. Pokožka klobouku za sucha matná a ojíněná, za vlhka slizská, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 9 mm, středně husté, křehké, na okraji klobouku tupé, u třeně skoro volné, bělavé, později smetanové, ve stáří světle okrové.

Třeň až 70 mm, válcovitý nebo kyjovitý, v mládí plný, pevný, později vatovitě vycpaný až dutý, podélně jemně rýhovaný, bílý, někdy s růžovým nádechem, za vlhka na bázi špinavě žloutnoucí až hnědnoucí. Dužnina v mládí pevná, později houbovitě změklá, žloutnoucí, s mírnou chutí, na bázi třeně páchne po jodoformu.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlá holubinka ametystová (R. amethystina), páchne po jodoformu celá a nejvíce roste pod smrky ve vyšších polohách, podle pachu jodoformu ve třeni a ekologii snadno určitelná.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy