REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka Turkové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá holubinka rostoucí od července do října v jehličnatých lesích na písčitých a kyselých půdách.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula turci

Jedlá …………. Holubinka Turkové je jedlý druh houby, jodoformový pach tepelnou úpravou mizí, nejlépe ji upotřebíme ve směsi s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně v jehličnatých lesích na písčitých, kyselých půdách, nejvíce pod borovicemi, najdeme ji však také pod smrky a jedlemi.

Klobouk až 80 mm, v mládí polokulovitý až sklenutý, později ploše rozložený, uprostřed mělce vmáčklý,,křehký, na okraji tupý, u starších plodnic rýhovaný, barevně velmi variabilní, vínově červený, vínově nachový až růžový, vínově fialový, růžově nahnědlý, olivově až okrově nažloutlý, často na středu tmavší. Pokožka klobouku za sucha matná a ojíněná, za vlhka slizská, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 9 mm, středně husté, křehké, na okraji klobouku tupé, u třeně skoro volné, bělavé, později smetanové, ve stáří světle okrové.

Třeň až 70 mm, válcovitý nebo kyjovitý, v mládí plný, pevný, později vatovitě vycpaný až dutý, podélně jemně rýhovaný, bílý, někdy s růžovým nádechem, za vlhka na bázi špinavě žloutnoucí až hnědnoucí. Dužnina v mládí pevná, později houbovitě změklá, žloutnoucí, s mírnou chutí, na bázi třeně páchne po jodoformu.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlá holubinka ametystová (R. amethystina), páchne po jodoformu celá a nejvíce roste pod smrky ve vyšších polohách, podle pachu jodoformu ve třeni a ekologii snadno určitelná.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy