REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka trávozelená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na travnatých cestách, ale i loukách blízko lesů lze nalézt dobře poznatelnou holubinku trávozelenou.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula aeruginea

Jedlá …………….. Holubinka trávozelená je jedlá houba, vhodná je především do směsí a polévek.

Výhodou této holubinky je její růst i za poměrného sucha, kdy jiné druhy hub nerostou.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně ve smíšených lesích zvláště pod břízami, ale najdeme ji i v mladých smrčinách s vtroušenou břízou.

Klobouk až 100 mm, v mládí polokulovitý, později vyklenutý a uprostřed pupkovitý, nakonec ploše rozložený a široce vtlačený, na okraji tupý nebo ztenčený, masitý a pevný, později křehký, slabě rýhovaný trávově, šedě olivově až šedě zelený, uprostřed tmavší, někdy celý vybledlý do okrové až bělavé barvy, místy rezavě skvrnitý. Pokožka pevná, lysá, hladká, za vlhka lesklá, u dospělých plodnic slupitelná až na střed klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, středně husté, tenké, křehké, zaobleně připojené ke třeni, zpočátku bělavé, později smetanové až máslové, často s rezavě skvrnitým ostřím. Třeň až 80 mm, tlustý, válcovitý, pod kloboukem mírně rozšířený, na bázi zúžený, pevný a tuhý, v dospělosti křehký a uvnitř houbovitý, na povrchu lysý, podélně vrásčitý, bílý, na bázi hnědavě narezavělý. Dužnina bílá, rezavějící bez výrazné vůně s mírnou chutí jen v lupenech, u mladších plodnic lehce palčivá.

Atlas hub - Houby lupenaté Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Rozhodující je růst pod břízami, může být zaměněna za jedlou holubinku bukovku (R. Rigida), holubinku sivou (R. Grisea), holubinku dužnatou (R. Medullata).

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy