REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka tmavolemá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá holubinka rostoucí od července do října nehojně většinou v listnatých lesích pod buky a duby, méně často v kulturních smrčinách.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula iliota

Nejedlá ……………….. Holubinka tmavolemá je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně většinou v listnatých lesích pod buky a duby, na vápenitých a humózních půdách, méně často v kulturních smrčinách.

Klobouk až 130 mm, v mládí polokulovitý, později plochý, uprostřed mírně prohloubený, masitý, na okraji podehnutý, tenký, uzlinatě brázditý, špinavě okrový až hnědookrový, ve stáří rezavě skvrnitý. Pokožka slizská a lepkavá, neslupitelná.

Lupeny vysoké až 8 mm, v mládí husté, později prořídlé, tenké a křehké, úzce připojené ke třeni, v mládí bělavé, později smetanové, ve stáří hnědorezavě skvrnité, na ostří a za vlhka slzící a hnědofialově tečkované.

Třeň až 100 mm, tlustý, válcovitý, na bázi zúžený nebo naopak rozšířený, v mládí plný, později komůrkatý až dutý, podélně vrásčitý, bílý, brzy od báze rezavějící, v horní části rezavě nebo hnědofialově tečkovaný.

Dužnina v mládí pevná a masitá, později křehká, bílá, v komůrkách třeně rezavě hnědnoucí s palčivou chutí a nepříjemným olejovým zápachem, často se slabou vůní hořkých mandlí.

Možná záměna:

Příbuzné a podobné jsou tyto nejedlé holubinky: holubinka smrdutá (R. foetens), holubinka zápašná (R. subfoetens), holubinka hořkomandlová (R. laurocerasi), holubinka marcipánová (R. fragrantissima).

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy