REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka tečkovaná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba kuchyňsky všestraně upotřebitelná, rostoucí od července do října.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula vinosa

Jedlá ………….. Holubinka tečkovaná je jedlý, v kuchyni všestranně použitelný druh houby.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně v podhorských a horských starších jehličnatých lesích, zvláště ve smrčinách, roste z oblibou na mechatých místech.

Klobouk až 80 mm, v mládí polokulovitý, na okraji dlouho podehnutý, později plochý a široce vmáčklý, masitý, ve stáří jemně a krátce rýhovaný, vínově nebo hnědě červený, vínově hnědý nebo červeno fialový až růžově lilákový, uprostřed tmavší až načernalý nebo naopak vybledající do okrově žluté.

Pokožka klobouku v mládí bělavě ojíněná, uprostřed šedobělavě krupičkovitě tečkovaná, za vlhka lepkavá a lesklá, za sucha matná, slupitelná do ½ klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, tlustší, středně husté, později prořídlé, křehké, na okraji klobouku tupé, ke třeni úzce připojené až skoro volné, v mládí bílé, později smetanové, nakonec světle okrové, na ostří někdy narůžovělé, ve stáří popelavě šedé.

Třeň až 90 mm, válcovitý, tvrdý a plný, později houbovitý, v horní části ojíněný, bílý, někdy zčásti narůžovělý nebo načervenalý, od báze šednoucí, u starších plodnic šedočerný. Dužnina v mládí pevná, masitá, bílá, pod pokožkou klobouku narůžovělá, po poranění a ve stáří šednoucí s nenápadným nakyslým pachem a mírnou vůní.

Možná záměna:

Dobře určitelný druh podle bělavě ojíněného až krupičkovitě tečkovaného povrchu klobouku a černošedého zbarvení starších a zasychajících plodnic.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy