REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka smrdutá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba, v kuchyni nemá žádné uplatnění.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula foetens

Nejedlá ………….. Holubinka smrdutá je nejedlý druh houby pro svůj zápach a palčivost.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně v jehličnatých a smíšených lesích na prosvětlených a vlhčích místech.

Klobouk až 150 mm, v mládí kulovitý, polokulovitý, později plochý a mělce prohloubený, tlustě masitý, někdy nepravidelně zprohýbaný, na okraji ostrý, výrazně uzlinatý, hnědožlutý, měďově hnědý, světle okrový, často rezavě skvrnitý, na okraji světlejší pokožka klobouku, za vlhka slizská, mazlavá, za sucha matně lesklá, slupitelná do ½ klobouku.

Lupeny vysoké až 13 mm, v mládí husté, později prořídlé, tenké, křehké, úzce připojené, ke třeni až skoro volné, v mládí bělavé, později smetanové, na ostří často slzící, na místech po zaschlých kapičkách rezavě skvrnité. Třeň až 120 mm, tlustý, válcovitý, pod kloboukem ojíněný, v mládí tvrdý a plný, později houbovitě změklý a sklípkan nakonec dutý, bělavý, od báze okrově až rezavě skvrnitý. Dužnina tvrdá a masitá, později křehčí, rezavějící s nepříjemným zápachem po žluklém oleji a palčivou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi mladé uzavřené plodnice se podobají mladým hřibům smrkovým, velmi podobná je také nejedlá holubinka zápašná (Russula subfoetens), klobouk je lepkavý na okraji a pokožka klobouku jemně radiálně žíhaná, slupitelná do 1/3 klobouku, dužnina žloutne. Nejedlá holubinka hořkomandlová (Russula laurocerasi), intenzivně voní po hořkých mandlích.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy