REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka sličná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato holubinka je sice jedlá, ale pokrm připravený z těchto holubinek má nepříjemnou terpenovou příchuť.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula lepida

Jedlá ………….. Holubinka sličná je sice jedlá, ale málo chutná, pokrm připravený z těchto holubinek má nepříjemnou terpenovou příchuť.

Doba výskytu: červenec až září

Roste velmi hojně v lesích všeho druhu, nejvíce na teplejších a sluncem vyhřátých místech.

Klobouk až 120 mm, dlouho polokulovitý nebo vyklenutý, později ploše rozložený, mělce prohloubený, velmi tvrdý, tlustě masitý, dlouho hladký, ve stáří nepatrně rýhovaný, jasně rumělkově červený, na středu vybledlý do smetanové barvy. Pokožka přirostlá, matná, jemně sametová bělavě ojíněná, za sucha dolíčkovitě rozpraskaná, neslupitelná.

Lupeny vysoké až 12 mm, husté, pevné, pružné, později prořídlé, křehké, ke třeni zaobleně připojené až skoro volné, nejprve bílé, pak smetanové, někdy s načervenalým ostřím.

Třeň až 90 mm, válcovitý nebo mírně kyjovitý, nejprve plný a velmi tvrdý, později houbovitý, ojíněný, podélně vrásčitý, obvykle zčásti nebo celý růžový až načervenalý, někdy však celý bílý. Dužnina v mládí tvrdá, později změklá, bílá, pod pokožkou klobouku načervenalá, po poranění nepatrně žloutnoucí nebo rezavějící, s nakysle ovocnou vůní, mentolovou chutí, někdy s vůní po cedrovém dřevě.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná holubinka nádherná (R. nobilis), roste jen v bučinách, je drobnější a živěji zbarvená, příbuzná holubinka jitřenková (R. velutipes), ta má křehčí plodnice bílé třeně, nahořklou dužninu, pokožka lze sloupnout do ½ klobouku, holubinka ruměnná (R. pseudointegra) má nahořkle palčivou dužninu a pokožka klobouku lze sloupnout do ½ klobouku.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy