REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka sesterská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí od června do října pod buky a duby s vtroušenými borovicemi.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula sororia

Nejedlá ……………….. Holubinka sesterská je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste nehojně v listnatých lesích pod duby nebo buky s vtroušenými borovicemi, na písčitých a hlinitých vlhčích půdách, často podél cest.

Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, později sklenutý, na okraji mírně podehnutý, nakonec plochý a mírně vmáčklý až nálevkovitý, v mládí masitý, později křehký, na okraji ztenčený, často laločnatě zprohýbaný, výrazně a dlouze uzlinatě rýhovaný, tmavě až sépiově hnědý, uprostřed až černohnědý, při okraji šedě okrově hnědý, ve stáří rezavohnědě skvrnitý. Pokožka tenká, za sucha ojíněná a zdrsnělá, v dospělosti zřetelně radiálně vláknitá, za vlhka lepkavá a mírně lesklá, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, v mládí dosti husté, později prořídlé, křehké, úzce připojené ke třeni, až téměř volné, bělavé až smetanové, později trochu našedlé, při okraji klobouku hnědočerveně, skvrnité.

Třeň až 70 mm, válcovitý, v mládí pevný, později křehký, někdy zakřivený, na bázi zúžený, podélně vrásčitý, ve stáří houbovitý až sklípkan, nakonec téměř dutý, bělavý, vzácně našedlý, v dospělosti na bázi rezavě hnědnoucí.

Dužnina pevná, později křehká, bělavá ve třeni hnědorezavá, intenzivně palčivá, mladé plodnice páchnou po spermatu, ve stáří slabě ovocně.

Možná záměna:

Za holubinku hřebílkatou (R. pectinatoides), která má slabě nahořklou chuť, holubinka hřebílkatá (R. amoenolens), ta vytváří menší plodnice a páchne po sýru camembert nebo též slabě spermaticky.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Letní grilování s pokrmy z místních specialit

Léto je v plném proudu a nejen krásné počasí v průběhu dne, ale i příjemné teplé večery doslova vybízejí ke grilování. Zcela jistě lze tento způsob tepelné úpravy potravin považovat za nejoblíbenější. Vůně dřevěného uhlí v kombinaci se šťavnatým masem nebo čerstvou zeleninou potěší každého milovníka dobrého jídla. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, které můžete vyzkoušet s přáteli nebo rodinou. Při výběru surovin pro přípravu receptů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potravina. Jedná se totiž o lokální produkty přímo z vašeho kraje, které jsou navíc kvalitní.

číst dále ...

Káva za studena? To není vtip

Také jste přesvědčeni, že káva zalitá studenou vodou je nepitelná? Chyba. Je to nový trend. Tzv. Cold Brew je dokonalý nápoj ideální na ledovou kávu, kterou navíc můžete vylepšovat přidáním šlehané smetany, mléka nebo ovoce, skvělá je i s tonikem. Prostě podle vaší fantazie.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Tři kamarádi kuchaři objevují chuť Řecka

Gordon, Gino a Fred. To jsou jména tří kamarádů, kteří jsou zároveň proslulí svými kuchařskými show. Po úspěchu předchozích dvou sérií „Gordon, Gino a Fred na cestách“ znovu spojili své síly a vyrazili do slunného Řecka. Pánové zde okusili nejenom to nejlepší z řecké gastronomie, ale zakusili také trochu adrenalinu a dozvěděli se něco o místní kultuře, která historicky ovlivnila celý svět. Premiérové díly Gordon, Gino a Fred na cestách můžete sledovat na TV Paprika 19. srpna v 19 hodin.

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy