REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka rudonohá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste nehojně od července do října ve vlhkých a podmáčených smrčinách na kyselých půdách. Je nejedlá.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula rhodopoda

Nejedlá ………….. Holubinka rudonohá je nejedlý druh houby a to pro svoji palčivost.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně ve vlhkých a podmáčených smrčinách na kyselých půdách, nejvíce v podhorských oblastech.

Klobouk v mládí polokulovitý, mírně podvinutý, později vyklenutý, nakonec plochý, uprostřed mělce vmáčklý, nepravidelný mírně laločnatý, krátce rýhovaný krvavě nebo třešňově červený,uprostřed tmavší skoro načernalý. Pokožka hladká, za vlhka slizská a lepkavá i za sucha nápadně lesklá, jakoby nalakovaná, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 6 mm, husté, tlusté, ale křehké, úzce zaobleně připojené ke třeni, až skoro volné bělavé, nakonec smetanové.

Třeň až 70 mm, válcovitý nebo mírně kyjovitý, podélně rýhovaný, v mládí tvrdý, později houbovitý, většinou celý nebo na jedné straně růžově nebo purpurově zbarvený, vzácněji celý bílý, ve stáří na bázi nažloutlý. Dužnina v mládí tvrdá, později křehčí, bílá, pod pokožkou klobouku načervenalá, se slabě ovocným pachem a nahořkle palčivou chutí.

Možná záměna:

Podobná nejedlé holubince krvavé (R. sanguinaria) která roste pod borovicemi a má neslupitelnou pokožku klobouku, jedlá holubinka jahodová (R. paludosa) má šednoucí třeň a mírnou chuť, holubinka rašelinná (R. helodes) jiná stanoviště, slatiniště a rašeliniště, šednoucí třeň a dužnina.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy