REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka Romellova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá, velmi chutná holubinka vhodná k všestranému použití v kuchyni.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula romellii

Jedlá ……………….. Holubinka Romellova je jedlý, chutný druh houby, všestranně využitelný v kuchyni.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně v listnatých lesích, nejvíce pod buky, na bazických půdách.

Klobouk až 120 mm, dlouho mírně vyklenutý, později plochý, uprostřed vmáčklý, často nepravidelný, nejprve tvrdý, masitý, později houbovitě změklý, v dospělosti jen krátce rýhovaný, barevně velmi variabilní, fialový, vínově fialový až purpurový, nažloutle olivový, nažloutlý, vzácně pestrobarevný nebo hnědozeleně, skvrnitý jakoby s rozmytými barvami. Pokožka klobouku lysá a matná, za vlhka lepkavá, lesklá, slupitelná do 1/3 klobouku.

Lupeny vysoké až 12 mm, nejprve husté, později prořídlé, velmi křehké a lámavé, přirostlé až zaobleně připojené ke třeni, zpočátku smetanové, nakonec tmavě žluté.

Třeň až 100 mm, válcovitý, na bázi tlustší, v mládí tvrdý, později houbovitě změklý, vrásčitý, bílý, jen na bázi žlutavě nahnědlý až okrový. Dužnina v mládí pevná, bílá, pod pokožkou klobouku někdy nažloutlá s nenápadnou, nebo slabě ovocnou vůní a s mírnou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobná je holubinka podrusá (R. alutacea), ta se liší světlejším výtrusným prachem (holubinka Romellova má výtrusný prach tmavě žlutý a jinou ornamentikou výtrusů, třeň je někdy narůžovělý). Možná je záměna i za holubinku celokrajnou (R. integra), roste v podhorských a horských jehličnatých lesích, vzácně v listnatých lesích. Oba dva druhy jsou však také jedlé.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy