REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka ranná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí již od května na travnatých a mechovitých místech v jehličnatých lesích, nejčastěji ve smrčinách na prosluněných místech.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula nauseosa

Jedlá …………. Holubinka ranná je jedlý druh cenný brzkou dobou výskytu, za příznivých podmínek se objevuje už v květnu, je však křehká, málo masitá, nejlépe se hodí do směsí spolu s jinými masitějšími druhy hub.

Doba výskytu: květen až září

Roste na travnatých a mechovitých místech v jehličnatých lesích, nejčastěji ve smrčinách na prosluněných místech. Patří k holubinkám z nejčasnější dobou výskytu.

Klobouk až 50 mm, v mládí polokulovitý, později plochý, na středu mělce vmáčklý, tence masitý, křehký, na okraji tupý, v dospělosti uzlinatě rýhovaný, barevně velmi variabilní, růžově fialový, světle vínově červený, narůžovělý, olivově hnědavý až nažloutlý, žlutozelený, často v kombinaci těchto barev. Pokožka za vlhka lepkavá, lesklá, tenká, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 6 mm, v mládí hustší, později prořídlé, velmi křehké, na okraji klobouku tupé, úzce zaobleně připojené ke třeni až skoro volné, v mládí bělavé, později světle smetanové, ve stáří tmavě okrové až světle žluté s narůžovělým odstínem.

Třeň až 60 mm, válcovitý nebo kyjovitý, v mládí plný, později houbovitý až skoro dutý, křehký, bílý, ve stáří nebo za vlhka šednoucí. Dužnina bělavá i pod pokožkou klobouku, brzy změklá, křehká, po poranění a ve stáří šednoucí s nenápadným pachem a mírnou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobná holubinka cihlová (R. cessans), ta roste později, od září do listopadu, a roste především pod borovicemi, je také jedlá.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy