REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka ranná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí již od května na travnatých a mechovitých místech v jehličnatých lesích, nejčastěji ve smrčinách na prosluněných místech.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula nauseosa

Jedlá …………. Holubinka ranná je jedlý druh cenný brzkou dobou výskytu, za příznivých podmínek se objevuje už v květnu, je však křehká, málo masitá, nejlépe se hodí do směsí spolu s jinými masitějšími druhy hub.

Doba výskytu: květen až září

Roste na travnatých a mechovitých místech v jehličnatých lesích, nejčastěji ve smrčinách na prosluněných místech. Patří k holubinkám z nejčasnější dobou výskytu.

Klobouk až 50 mm, v mládí polokulovitý, později plochý, na středu mělce vmáčklý, tence masitý, křehký, na okraji tupý, v dospělosti uzlinatě rýhovaný, barevně velmi variabilní, růžově fialový, světle vínově červený, narůžovělý, olivově hnědavý až nažloutlý, žlutozelený, často v kombinaci těchto barev. Pokožka za vlhka lepkavá, lesklá, tenká, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 6 mm, v mládí hustší, později prořídlé, velmi křehké, na okraji klobouku tupé, úzce zaobleně připojené ke třeni až skoro volné, v mládí bělavé, později světle smetanové, ve stáří tmavě okrové až světle žluté s narůžovělým odstínem.

Třeň až 60 mm, válcovitý nebo kyjovitý, v mládí plný, později houbovitý až skoro dutý, křehký, bílý, ve stáří nebo za vlhka šednoucí. Dužnina bělavá i pod pokožkou klobouku, brzy změklá, křehká, po poranění a ve stáří šednoucí s nenápadným pachem a mírnou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobná holubinka cihlová (R. cessans), ta roste později, od září do listopadu, a roste především pod borovicemi, je také jedlá.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy