REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka ranná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí již od května na travnatých a mechovitých místech v jehličnatých lesích, nejčastěji ve smrčinách na prosluněných místech.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula nauseosa

Jedlá …………. Holubinka ranná je jedlý druh cenný brzkou dobou výskytu, za příznivých podmínek se objevuje už v květnu, je však křehká, málo masitá, nejlépe se hodí do směsí spolu s jinými masitějšími druhy hub.

Doba výskytu: květen až září

Roste na travnatých a mechovitých místech v jehličnatých lesích, nejčastěji ve smrčinách na prosluněných místech. Patří k holubinkám z nejčasnější dobou výskytu.

Klobouk až 50 mm, v mládí polokulovitý, později plochý, na středu mělce vmáčklý, tence masitý, křehký, na okraji tupý, v dospělosti uzlinatě rýhovaný, barevně velmi variabilní, růžově fialový, světle vínově červený, narůžovělý, olivově hnědavý až nažloutlý, žlutozelený, často v kombinaci těchto barev. Pokožka za vlhka lepkavá, lesklá, tenká, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 6 mm, v mládí hustší, později prořídlé, velmi křehké, na okraji klobouku tupé, úzce zaobleně připojené ke třeni až skoro volné, v mládí bělavé, později světle smetanové, ve stáří tmavě okrové až světle žluté s narůžovělým odstínem.

Třeň až 60 mm, válcovitý nebo kyjovitý, v mládí plný, později houbovitý až skoro dutý, křehký, bílý, ve stáří nebo za vlhka šednoucí. Dužnina bělavá i pod pokožkou klobouku, brzy změklá, křehká, po poranění a ve stáří šednoucí s nenápadným pachem a mírnou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobná holubinka cihlová (R. cessans), ta roste později, od září do listopadu, a roste především pod borovicemi, je také jedlá.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy