REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka Quéletova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí nehojně ve smrkových lesích nebo při okraji cest.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula queletii

Nejedlá ……………….. Holubinka Quéletova je nejedlá houba díky své palčivosti, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně ve smrkových lesích nebo při okraji cest, v trávě, většinou na vápenitých půdách.

Klobouk až 80 mm, v mládí vyklenutý s podehnutým okrajem, později plochý, uprostřed vmáčklý někdy s tupým hrbolem, někdy nepravidelně zprohýbaný, na okraji ztenčený a hladký, jen ve stáří krátce rýhovaný, fialově hnědý, vínově fialový, purpurově červený, kalně nachový, uprostřed hnědoolivový až načernalý, při okraji vínově červený až narůžovělý. Pokožka klobouku tenká, za vlhka slabě slizská a matně lesklá, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, husté až středně husté,,tenké,,křehké, úzce nebo zaobleně připojené ke třeni, bílé, později smetanové až světle máslové, někdy po otlačení modravě zelenající.

Třeň až 80 mm, válcovitý, nejprve plný, později houbovitý a částečně komůrkatý, křehčí, mírně ojíněný, lesklý, podélně jemně vrásčitý, nachový, růžově karmínový nebo fialově purpurový, zřídka bělavý nebo světle smetanový. Dužnina bílá, pod pokožkou klobouku růžově purpurová nebo nafialovělá, po poranění slabě žloutnoucí nebo rezavějící, s vůní nakysle ovocnou nebo po jablečném kompotu, chuť ostře palčivá.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Holubinka jízlivá (R. sardonia), roste pod borovicemi a má citronově zabarvené lupeny, holubinka angreštová (R. torulosa), také roste pod borovicemi, méně slupitelná pokožka klobouku, holubinka brunátná (R. badia), roste pod borovicemi, vůně dužniny po cedrovém dřevě, má okrově žlutavé lupeny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy