REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka Quéletova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí nehojně ve smrkových lesích nebo při okraji cest.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula queletii

Nejedlá ……………….. Holubinka Quéletova je nejedlá houba díky své palčivosti, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně ve smrkových lesích nebo při okraji cest, v trávě, většinou na vápenitých půdách.

Klobouk až 80 mm, v mládí vyklenutý s podehnutým okrajem, později plochý, uprostřed vmáčklý někdy s tupým hrbolem, někdy nepravidelně zprohýbaný, na okraji ztenčený a hladký, jen ve stáří krátce rýhovaný, fialově hnědý, vínově fialový, purpurově červený, kalně nachový, uprostřed hnědoolivový až načernalý, při okraji vínově červený až narůžovělý. Pokožka klobouku tenká, za vlhka slabě slizská a matně lesklá, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, husté až středně husté,,tenké,,křehké, úzce nebo zaobleně připojené ke třeni, bílé, později smetanové až světle máslové, někdy po otlačení modravě zelenající.

Třeň až 80 mm, válcovitý, nejprve plný, později houbovitý a částečně komůrkatý, křehčí, mírně ojíněný, lesklý, podélně jemně vrásčitý, nachový, růžově karmínový nebo fialově purpurový, zřídka bělavý nebo světle smetanový. Dužnina bílá, pod pokožkou klobouku růžově purpurová nebo nafialovělá, po poranění slabě žloutnoucí nebo rezavějící, s vůní nakysle ovocnou nebo po jablečném kompotu, chuť ostře palčivá.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Holubinka jízlivá (R. sardonia), roste pod borovicemi a má citronově zabarvené lupeny, holubinka angreštová (R. torulosa), také roste pod borovicemi, méně slupitelná pokožka klobouku, holubinka brunátná (R. badia), roste pod borovicemi, vůně dužniny po cedrovém dřevě, má okrově žlutavé lupeny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Jak využít pivo v kuchyni aneb 3 recepty na pokrmy s pivem

Vypadá to, že vám doma brzy projde pivo, a zrovna na něj nikdo nemá chuť? Nebo byste si dala pivo, ale kvůli „stavu“ si netroufáte? Máme pro vás tři druhy receptů na pokrmy s pivem, které vám uvedenými potížemi snadno pomohou. Jeden ze studené kuchyně a dva z kuchyně teplé. Snad si pochutnáte stejně jako my!

číst dále ...

Podzim je tu v plné síle. Zahřejte se s recepty z kvalitních potravin

Sychravé počasí, první přízemní mrazíky, příroda hraje doslova všemi barvami. Ano, podzim dorazil v plné síle. Zemědělci sklízejí jedny z posledních letošních druhů zeleniny a ovoce. A právě na ty, které k podzimu neodmyslitelně patří, se při přípravě dnešních pokrmů zaměříme. Brambory a jablka. Suroviny, které lze využít jak čerstvě zakoupené, tak i starší, které už nejsou na první pohled nejhezčí, ale stále je můžeme v kuchyni použít. Vyhneme se tak zbytečnému plýtvání potravin. A abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Jak upéci kuře jinak? Zvolte exotické koření

Oblíbené kuře je klasikou a sázkou na jistotu v kuchyni každé země. Tradiční recept ale vypadá a chutná všude trochu jinak. U nás kuře pečené, dušené, s omáčkou nebo jako sendvič všichni známe. Jak ale toto v Česku nejběžněji konzumované maso připravit netradičně? Hlavní roli hraje samozřejmě koření. Přinášíme vám dva podzimně laděné recepty na kuře s vůní exotiky, díky kterým se na chvíli přenesete do vzdálených krajin.

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy