REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka pruhovaná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá holubinka hodící se především do směsí. Roste od července do října nehojně ve smíšených lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula insignis syn. R. livescens

Jedlá …….. Holubinka pruhovaná je jedlý druh houby, pro svoji křehkost ji mícháme nejlépe s masitějšími druhy a používáme do směsí.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně ve smíšených lesích, často na vlhčích humózních půdách podél cest, na travnatých místech při okraji lesa.

Klobouk až 70 mm, v mládí vyklenutý, později plochý a na středu vmáčklý, někdy nepravidelně nebo mírně zvlněný, na okraji v mládí hladký, později brázditý až zrnitě rýhovaný, na okraji tenký, ostrý, bledě popelavě nahnědlý, sazově hnědošedý, sépiově až umbrově hnědý, někdy bělavě až krémově vybledlý. Pokožka pružná, za vlhka lepkavá až lesklá, slupitelná až do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 9 mm, středně husté, později prořídlé, křehké, úzce přirostlé ke třeni, brzy smetanové a hnědorezavě skvrnité. Třeň až 60 mm, válcovitý, nejprve pevný, později houbovitý sklípkan až skoro dutý, podélně vrásčitý, v horní části ojíněný, bělavý, později šednoucí, na bázi často citronově žlutě zbarvený. Dužnina bělavá, pod pokožkou klobouku našedlá, křehčí, ve třeni šednoucí s mírnou chutí a slabě nakyslou vůní.

Možná záměna:

Nejedlá holubinka hřebínkatá (R. pectinatoides), nemá na bázi žlutě zabarvený třeň a její chuť je nahořklá. Nejedlá holubinka hřebílkatá (R. amoenolens), ta má palčivou chuť a voní při zasychání jako sýr camembert. Nejedlá holubinka sesterská (R. sororia), má silně palčivou chuť a spermatický nebo po ovoci zápach.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy