REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka pruhovaná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá holubinka hodící se především do směsí. Roste od července do října nehojně ve smíšených lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula insignis syn. R. livescens

Jedlá …….. Holubinka pruhovaná je jedlý druh houby, pro svoji křehkost ji mícháme nejlépe s masitějšími druhy a používáme do směsí.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně ve smíšených lesích, často na vlhčích humózních půdách podél cest, na travnatých místech při okraji lesa.

Klobouk až 70 mm, v mládí vyklenutý, později plochý a na středu vmáčklý, někdy nepravidelně nebo mírně zvlněný, na okraji v mládí hladký, později brázditý až zrnitě rýhovaný, na okraji tenký, ostrý, bledě popelavě nahnědlý, sazově hnědošedý, sépiově až umbrově hnědý, někdy bělavě až krémově vybledlý. Pokožka pružná, za vlhka lepkavá až lesklá, slupitelná až do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 9 mm, středně husté, později prořídlé, křehké, úzce přirostlé ke třeni, brzy smetanové a hnědorezavě skvrnité. Třeň až 60 mm, válcovitý, nejprve pevný, později houbovitý sklípkan až skoro dutý, podélně vrásčitý, v horní části ojíněný, bělavý, později šednoucí, na bázi často citronově žlutě zbarvený. Dužnina bělavá, pod pokožkou klobouku našedlá, křehčí, ve třeni šednoucí s mírnou chutí a slabě nakyslou vůní.

Možná záměna:

Nejedlá holubinka hřebínkatá (R. pectinatoides), nemá na bázi žlutě zabarvený třeň a její chuť je nahořklá. Nejedlá holubinka hřebílkatá (R. amoenolens), ta má palčivou chuť a voní při zasychání jako sýr camembert. Nejedlá holubinka sesterská (R. sororia), má silně palčivou chuť a spermatický nebo po ovoci zápach.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy