REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka podrusá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výborná jedlá houba rostoucí od června do září nehojně v listnatých i smíšených lesích.


Atlas hub - lupenaté - holubinkyLatinsky: Russula alutacea

Jedlá ………….. Výborný jedlý druh všestranně použitelný.

Doba výskytu: červen až září

Roste nehojně v listnatých a smíšených lesích, nejvíce pod buky a duby na vápenitých půdách.

Klobouk až 100 mm, v mládí vyklenutý, později ploše rozložený, uprostřed vmáčklý, v mládí pevně masitý, později houbovitě změklý, v dospělosti krátce rýhovaný, vínově červený, vínově nahnědlý, někdy s purpurově červenými nebo nafialovělými odstíny.

Pokožka lysá, za vlhka slizská, za sucha matná, slupitelná do 1/2 klobouku. Lupeny vysoké až 10 mm, středně husté, velmi křehké, lámavé, smetanové, později okrově až žlutě zbarvené s naoranžovělým odleskem.

Třeň až 80 mm, nepravidelně válcovitý, pod kloboukem mírně rozšířený, k bázi zúžený, v mládí tvrdý, pevný, později pod korovitou vrstvou houbovitě změklý, bílý, vzácně s narůžovělým odstínem. Dužnina brzy křehká, bílá nebo světle citronově, žlutá s mírnou nenápadnou ovocnou vůní, podle některých autorů jahodovou vůní a příjemnou chutí.

Atlas hub - lupenaté - holubinky Atlas hub - lupenaté - holubinkyMožná záměna:

Příbuzná jedlá holubinka olivová – Russula olivacea, má zčeřenou pokožku klobouku, narůžovělý třeň a vytváří mohutnější plodnice.

Také jedlá holubinka slanečková – Russula graveolens se liší tvrdší konzistencí plodnic a slanečkovou vůní.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy