REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka podmračná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba horší kvality, hodí se především do směsí. Roste od črvence do října.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula parazurea

Jedlá ………….. Holubinka podmračná je jedlý druh houby horší kvality, nevýhodou je její křehká dužnina, nejlépe se hodí do směsí.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste místy hojně v listnatých lesích, nejčastěji pod duby, habry, lípami a břízami.

Klobouk až 80 mm, v mládí polokulovitý, později ploše rozložený, mírně vmáčklý, na středu někdy s hrbolem, tence masitý, křehký, hladký, šedě fialový, břidlicově šedý, modrozelený až olivově šedý. Pokožka matná, slupitelná do ½ klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, v mládí husté, později prořídlé, křehké a lámavé, volně připojené ke třeni, bělavé, později smetanové až máslové, ve stáří na ostří rezavě skvrnité.

Třeň až 60 mm, tlustý, válcovitý, hladký, v horní části ojíněný, v mládí plný, později houbově sklípkan, bílý, později krémově nažloutlý, při bázi nahnědlý. Dužnina bílá, neměnná, křehčí s mírnou chutí a u mladých plodnic s nenápadnou vůní, u starších plodnic vůně jako sýr camembert.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlá holubinka Turková (Russula turci), roste v jehličnatých lesích pod borovicemi a její třeň páchne na bázi jodoformu. Jedlá holubinka sivá (Russula grisea) se liší hnědnoucí dužninou a ovocnou vůní. Také je možná záměna za jedlou holubinku namodralou (Russula cyanoxantha), ta má pružné špekové lupeny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy