REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka podmračná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba horší kvality, hodí se především do směsí. Roste od črvence do října.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula parazurea

Jedlá ………….. Holubinka podmračná je jedlý druh houby horší kvality, nevýhodou je její křehká dužnina, nejlépe se hodí do směsí.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste místy hojně v listnatých lesích, nejčastěji pod duby, habry, lípami a břízami.

Klobouk až 80 mm, v mládí polokulovitý, později ploše rozložený, mírně vmáčklý, na středu někdy s hrbolem, tence masitý, křehký, hladký, šedě fialový, břidlicově šedý, modrozelený až olivově šedý. Pokožka matná, slupitelná do ½ klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, v mládí husté, později prořídlé, křehké a lámavé, volně připojené ke třeni, bělavé, později smetanové až máslové, ve stáří na ostří rezavě skvrnité.

Třeň až 60 mm, tlustý, válcovitý, hladký, v horní části ojíněný, v mládí plný, později houbově sklípkan, bílý, později krémově nažloutlý, při bázi nahnědlý. Dužnina bílá, neměnná, křehčí s mírnou chutí a u mladých plodnic s nenápadnou vůní, u starších plodnic vůně jako sýr camembert.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlá holubinka Turková (Russula turci), roste v jehličnatých lesích pod borovicemi a její třeň páchne na bázi jodoformu. Jedlá holubinka sivá (Russula grisea) se liší hnědnoucí dužninou a ovocnou vůní. Také je možná záměna za jedlou holubinku namodralou (Russula cyanoxantha), ta má pružné špekové lupeny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy