REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka parková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá, ovšem ne příliš chutná holubinka. V kuchyni ji upotřebíme pouze do směsí a to ještě jen v malém množství.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula melliolens syn. R. ochroflavescens

Jedlá …………. Holubinka parková je jedlý, ale méně chutný druh holubinky. Nejlépe pár plodnic upotřebíme ve směsi spolu s jinými druhy.

Doba výskytu: červen až září

Roste hojně na výslunných místech pod břízami, méně častěji pod osikami, na okrajích lesů a v parcích.

Klobouk až 80 mm, v mládí vyklenutý až polokulovitý, později plochý, uprostřed vmáčklý, někdy nepravidelně zprohýbaný, na okraji ztenčený, ve stáří krátce a jemně rýhovaný, karmínově, rybízově, růžově červený, často vybledlý do špinavě žluté až smetanové, vzácně nazelenalý nebo celý bílý. Pokožka tenká, za sucha lysá a hladká, za vlhka lepkavá a lesklá, slupitelná do ½ klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, nejprve husté, později prořídlé, na okraji klobouku ztenčené, obloukovitě prohnuté, bělavé pak smetanové až máslové, ve stáří šednoucí.

Třeň až 70 mm, válcovitý, nejprve pevný a tuhý, později houbovitě změklý, podélně vrásčitý, bělavý nebo zčásti narůžovělý, později šednoucí. Dužnina bílá, v mládí tvrdší a bílá, později pórovitě změklá až našedlá s nenápadným slabě ovocně nakyslou vůní a pozvolna mírně palčivou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Pod břízami roste podobná jedlá holubinka lesklá (R. nitida), ta má však křehčí plodnice, více rýhovaný okraj klobouku a mírnou chuť. Také připadá v úvahu jedlá holubinka ušlá (R. versicolor), má drobnější a křehčí plodnice, často vínově nafialovělý klobouk a dužnina je zřetelně žloutnoucí.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy