REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka palčivolupenná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá nahořklá holubinka rosoucí od června do září v teplejších listnatých lesích pod buky, duby a borovicemi.


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Russula acrifolia

Nejedlá ………….. Nejedlý druh houby, v kuchyni bez praktického využití.

Doba výskytu: červen až září

Roste nehojně v teplejších listnatých lesích pod buky, duby a borovicemi. Starší český název je též holubinka ostrá.

Klobouk až 100 mm, v mládí vyklenutý, na okraji dlouho podehnutý, v dospělosti na středu prohloubený, mírně zprohýbaný, tlustě masitý, nejprve bělavě béžový, později až černohnědý, na okraji světlejší, pokožka lepkavá, lesklá neslupitelná, nebo pouze jen na okraji.

Lupeny vysoké až 8 mm, husté, poměrně tenké, ke třeni přirostlé až sbíhavé, bílé, později bělavé až světle smetanové, ve stáří s hnědnoucím ostřím. Třeň až 50 mm tlustý, válcovitý, na bázi někdy zúžený nebo naopak ztloustlý, pod kloboukem ojíněný, jemně vrásčitý, v mládí plný, tvrdý, později sklípkatý, bílý, po poranění hnědavě až načervenale skvrnitý, nakonec špinavě šedý až černohnědý.

Atlas hub - houby lupenatéDužnina tlustá, tuhá, bílá, pak smetanově až našedle mramorová, na řezu intenzivně černající, poté pozvolna šednoucí s nenápadnou vůní a ostrou chutí nejvíce v lupenech.

Možná záměna:

Za nejedlou, menší vzrůstem, holubinku hustolupennou, nebo jedlou, nepálivou holubinku osmahlou.

Autor textu i fotografie: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy