REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka osmahlá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá holubinka horší kvality, hodí se spíše do směsí.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula adusta

Jedlá …………….. Holubinka osmahlá je jedlý druh holubinky horší kvality, nejlépe se hodí do směsí.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste místy hojně v jehličnatých a smíšených lesích pod borovicemi na kyselých, písčitých půdách.

Klobouk až 150 mm, v mládí sklenutý, později téměř rozprostřený, na středu mírně prohloubený, ve stáří až nálevkovitý, mírně zvlněný, za vlhka lepkavý až slizský, šedě až červenavě hnědý, později olivově hnědý až černohnědý. Lupeny vysoké až 15 mm, středně husté až prořídlé, křehké, v mládí bělavé, později smetanové až světle našedlé, při zasychání s hnědnoucím ostřím.

Třeň až 70 mm válcovitý, tvrdý, v horní části jemně ojíněný, na bázi často vrásčitý, bílý, po otlačení červenající, nakonec skvrnitě hnědnoucí. Dužnina tvrdá, masitá, bělavá, po poranění pomalu šednoucí až hnědnoucí, černá až po několika hodinách, se zemitě zatuchlým zápachem a mírnou chutí.

Možná záměna:

Holubinka černající (Russula nigricans), má řídké lupeny, po poranění dužnina nejprve červená, potom černá. Nejedlá holubinka hustolistá (Russula densifolia), má bělavě krémové nečernající lupeny, celá dužnina je palčivá, na řezu po chvíli červená a pokožka klobouku lze sloupnout do třetiny průměru klobouku.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy