REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka osmahlá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá holubinka horší kvality, hodí se spíše do směsí.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula adusta

Jedlá …………….. Holubinka osmahlá je jedlý druh holubinky horší kvality, nejlépe se hodí do směsí.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste místy hojně v jehličnatých a smíšených lesích pod borovicemi na kyselých, písčitých půdách.

Klobouk až 150 mm, v mládí sklenutý, později téměř rozprostřený, na středu mírně prohloubený, ve stáří až nálevkovitý, mírně zvlněný, za vlhka lepkavý až slizský, šedě až červenavě hnědý, později olivově hnědý až černohnědý. Lupeny vysoké až 15 mm, středně husté až prořídlé, křehké, v mládí bělavé, později smetanové až světle našedlé, při zasychání s hnědnoucím ostřím.

Třeň až 70 mm válcovitý, tvrdý, v horní části jemně ojíněný, na bázi často vrásčitý, bílý, po otlačení červenající, nakonec skvrnitě hnědnoucí. Dužnina tvrdá, masitá, bělavá, po poranění pomalu šednoucí až hnědnoucí, černá až po několika hodinách, se zemitě zatuchlým zápachem a mírnou chutí.

Možná záměna:

Holubinka černající (Russula nigricans), má řídké lupeny, po poranění dužnina nejprve červená, potom černá. Nejedlá holubinka hustolistá (Russula densifolia), má bělavě krémové nečernající lupeny, celá dužnina je palčivá, na řezu po chvíli červená a pokožka klobouku lze sloupnout do třetiny průměru klobouku.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy