REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka olšinná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá holubinka rostoucí od srpna do září.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula pumila syn. R. puellaris var. leprosa R. alnetorum

Nejedlá ……………….. Holubinka olšinná je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: srpen až září

Roste vzácně v lužních olšinách na vlhčích místech, zejména kolem potoků, řek, pramenišť, na okraji rašelinišť. V Červeném seznamu je uvedena jako téměř ohrožený druh, který je ohrožen vysušováním mokrořadů, nálezy by se měli dokladovat, evidovat a oznámit mykologickým pracovištím www.myko.cz.

Klobouk až 50 mm v mládí vyklenutý, později plochý, mělce vmáčklý, křehký, mírně zprohýbaný, na okraji uzlinatě rýhovaný, vínově červený, tmavě fialový, modrofialový nebo šedavě lilákový, na středu někdy tmavší, pokožka za sucha matná, za vlhka lepkavá, lesklá, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 4 mm, středně husté, později prořídlé, tenké, křehké, ke třeni zaobleně připojené, bělavé, později smetanové. Třeň až 50 mm, válcovitý, někdy kyjovitý, brzy houbově změklý, nakonec téměř dutý, křehký, zřetelně podélně vrásčitý, nejprve bělavý, pak žloutnoucí, za vlhka šednoucí.

Dužnina změklá a křehká, zprvu bělavá, později žloutnoucí, ve třeni často šednoucí s nenápadným, nakysle ovocným, pachem a mírně palčivou vůní.

Možná záměna:

Podle typických stanovišť a růstem pod olšemi, velikostí, křehkou dužninou jde o dobře poznatelný druh.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy