REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka olivová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí hojně od července do září v listnatých a smíšených lesích nejčastěji pod buky a duby.


Atlas hub - lupenaté - holubinkyLatinsky: Russula olivacea

Jedlá ………….. Mohutná a masitá holubinka výtečné chuti, všestranně použitelná.

Doba výskytu: červenec až září

Roste hojně v listnatých a smíšených lesích nejčastěji pod buky a duby, často na sušších místech a sluncem prohřívaných půdách.

Klobouk až 150 mm, v mládí polokulovitý nebo vyklenutý, později téměř plochý, uprostřed vmáčklý, tlustě masitý, někdy laločnatě zprohýbaný, olivový, šedě olivový, olivově nahnědlý, často s nachovým okrajem , ale také vínově červený, se zelenou barvou, zřídka celý purpurový nebo nafialovělý.

Pokožka klobouku matná, později na klobouku zčeřená až zvrásněná, slupitelná do ½ klobouku. Lupeny až 15 mm vysoké, v mládí husté, později prořídlé, tlusté, křehčí, zpočátku bělavé s citronovým odstínem, později okrově žluté, často s nachově nebo purpurově zbarveným ostřím, zejména při okraji klobouku.

Třeň až 100 mm tlustý, válcovitý, v mládí plný, tvrdý, později houbovitě změklý, ojíněný, vrásčitý, světle růžově nebo nachově zbarvený, na bázi žloutnoucí až slabě rezavějící. Dužnina v mládí pevná, později drobivá, v mládí bílá, ve stáří nažloutlá s nenápadnou ovocnou vůní a příjemnou chutí.

Atlas hub - lupenaté - holubinky Atlas hub - lupenaté - holubinkyMožná záměna:

Příbuzná jedlá holubinka podrusá – Russula alutacea se liší absencí zčeřené pokožky klobouku, bílým nepravidelně válcovitým třeněm, křehčími a menšími plodnicemi, mikroskopicky menšími hřebínkatými výtrusy.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy