REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka medovonná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá holubinka, vhodná a všestranně použitelná v kuchyni.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula melliolens

Jedlá …………. Holubinka medovonná je jedlá holubinka s tvrdou dužninou, velmi dobře a všestraně využitelná v kuchyni, bohužel je málo známá a proto mezi houbaři zbytečně přehlížená.

Doba výskytu: červenec až září

Roste nehojně v listnatých a smíšených lesích pod duby a buky na vápenitých a jílovitých půdách.

Klobouk až 100 mm, v mládí vyklenutý, později plochý, uprostřed mělce vmáčklý, pevný tlustě masitý, často nepravidelně až laločnatě zprohýbaný, dlouho hladký, později jen krátce rýhovaný, temně nebo živě červený, medově červený, růžově meruňkový, často s načernalým středem. Pokožka za vlhka lesklá, za sucha lysá, matná, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, v mládí husté, později prořídlé, křehké, bělavé, později bledě smetanové s rezavě skvrnitým ostřím. Třeň až 90 mm válcovitý, někdy kyjovitý, pevný, tuhý, jemně vrásčitý, bílý, někdy načervenalý nebo narůžovělý od báze, okrovějící až hnědě žloutnoucí. Dužnina v mládí tvrdá, později měkčí, bělavá, s tendencí ke žloutnut,í s mírnou chutí a u starších nebo zasychajících plodnic s intenzivní vůní po medu.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Holubinka černonachová (R. atropurpurea), má palčivou chuť, také nevoní po medu, holubinka lepkavá (R. viscida), ta vytváří tvrdší a mohutnější plodnice, většinou roste v jehličnatých lesích.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy