REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka měďová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste od července do září ve stinných listnatých a vlhkých lesích. Je hořká, proto nejedlá.


Atlas hub - lupenaté - holubinkyLatinsky: Russula cuprea

Nejedlá ………….. Nejedlý, palčivý druh houby.

Doba výskytu: červenec až září

Roste nehojně ve stinných listnatých a vlhkých lesích, zejména pod habry a duby na vápenitých půdách.

Klobouk až 80 mm, v mládí polokulovitý, později vyklenutý, nakonec plochý a uprostřed vmáčklý, středně masitý, na okraji tupý, v době zralosti jen krátce hrbolkatě rýhovaný, měďově až kaštanově hnědý nebo měďově červenohnědý, na středu tmavší nebo naopak, odbarvený. Pokožka za sucha matná, za vlhka lesklá, slupitelná téměř do ½ klobouku.

Lupeny až 8 mm, vysoké, nejprve husté, později prořídlé, křehké, tmavě smetanové, pak žlutavé, nakonec žlutě oranžové. Třeň až 70 mm, válcovitý nebo mírně kyjovitý, v mládí pevný, plný, později uvnitř houbovitý a křehký, bílý, jemně vrásčitý, po otlačení šednoucí, ve stáří na bázi žlutavě hnědnoucí.

Dužnina nejprve pevná, později změklá a křehká, bílá, pod pokožkou zbarvená stejně jako klobouk s nenápadným ovocným pachem a s palčivou chutí.

Atlas hub - lupenaté - holubinkyMožná záměna:

Podobná je holubinka celokrajná – R. Integra, ta však není palčivá a roste pod smrky ve vyšších polohách. Bývá též zaměňována za palčivou holubinku nelesklou, česky též tmavofialovou – R. Firmula, která však roste v jehličnatých lesích.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy