REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka mandlová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patří mezi nejchutnější druhy holubinek, které je možné sbírat.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula vesca

Jedlá ………….. Holubinka mandlová je velmi chutný druh holubinky, ceněná skoro jako hřib. V Podkrkonoší jí lidově říkají holubinka hříbková, svůj název dostala podle příjemné chuti. V kuchyni všestranně využitelná, na omáčky, do polévek, směsí, mladé plodnice se hodí nakládat do octového nálevu. Lze ji také přírodně opékat, grilovat. Výborná je na houbové matjesy.

Doba výskytu: květen až září

Roste velmi hojně v lesích všeho druhu na sušších a výslunných místech, nejvíce v doubravách.

Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, plochý, na okraji ztenčený, uprostřed mělce vmáčklý, tvrdý, masitý, mírně slizský, zbarvený velmi variabilně, nejčastěji masově, růžově, červeně, někdy okrově či nahnědle, jindy vínově hnědě, vyjímečně modrošedě, šedě naolivověle, vzácně bývá klobouk dokonce celý bělavý. Pokožka klobouku slupitelná až do ½ klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, tenké, husté, krátce sbíhavé na třeň, v mládí bělavé, později světle smetanové, po poranění na ostří rezavějící. Třeň až 70 mm, tlustý, válcovitý, tvrdý, pevný, na bázi zůžený, podélně vrásčitý, bílý, v dolní části často rezavě nebo okrově nažloutlý. Dužnina bílá po poranění rezavějící, nasládlá, chutnající jako lískové oříšky, vůně nevýrazná.

Atlas hub - Houby lupenaté Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobá se více druhů holubinek, vzhledem k velké variabilitě klobouku. V úvahu připadá jedlá holubinka bukovka (Russula egida), převládá však zelenohnědé zabarvení klobouku. Masově červeně je zbarvená například jedlá holubinka jahodová (Russula paludosa) ta roste v jehličnatých lesích a má třeň s červenými tóny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Středomořské speciality na gril i v pohodlí domova

S létem si všichni spojí dovolenou, pláže, relax, zážitky, a to nejen cestovatelské, ale i ty gurmánské. Za vůní a chutí oblíbených středomořských specialit ale není potřeba cestovat tak daleko. Připravte pro rodinu nebo přátele menu inspirované Itálií, Řeckem a Bulharskem u sebe na zahradě nebo na balkoně. Potřebujete k tomu jen kvalitní suroviny, gril a správný recept. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři recepty, které si jistě zamilujete a zařadíte do grilovacího rituálu.

číst dále ...

Léto voní grilováním! Víte, jaké sýry jsou vhodné a kterým se naopak vyhnout?

Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Melounové osvěžení z Kauflandu

Melouny chutnají nejvíce v létě, v horkých dnech. Osvěží a výborně hydratují, některé totiž obsahují přes 90 % vody. Ať už vyberete jakoukoliv odrůdu vodního nebo cukrového melounu, nemůžete sáhnout vedle, protože všechny jsou plné vlákniny a vitamínů. Kaufland nabízí v letní sezóně až 9 druhů melounů a najdete mezi nimi i odrůdy vypěstované u nás, například vodní melouny z Polabí.

číst dále ...

5 důvodů proč jíst řapíkatý celer

Řapíkatý celer je méně známý a lehce podceňovaný sourozenec celeru bulvového, který je v našich končinách rozšířenější hlavně jako základ polévek nebo svíčkové. Řapíkatý celer by ve vašem jídelníčku rozhodně neměl chybět. Je skvělý při hubnutí, prospívá trávení a pomáhá diabetikům. Proč ještě byste jej měli naučit jíst?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy