REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka mandlová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patří mezi nejchutnější druhy holubinek, které je možné sbírat.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula vesca

Jedlá ………….. Holubinka mandlová je velmi chutný druh holubinky, ceněná skoro jako hřib. V Podkrkonoší jí lidově říkají holubinka hříbková, svůj název dostala podle příjemné chuti. V kuchyni všestranně využitelná, na omáčky, do polévek, směsí, mladé plodnice se hodí nakládat do octového nálevu. Lze ji také přírodně opékat, grilovat. Výborná je na houbové matjesy.

Doba výskytu: květen až září

Roste velmi hojně v lesích všeho druhu na sušších a výslunných místech, nejvíce v doubravách.

Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, plochý, na okraji ztenčený, uprostřed mělce vmáčklý, tvrdý, masitý, mírně slizský, zbarvený velmi variabilně, nejčastěji masově, růžově, červeně, někdy okrově či nahnědle, jindy vínově hnědě, vyjímečně modrošedě, šedě naolivověle, vzácně bývá klobouk dokonce celý bělavý. Pokožka klobouku slupitelná až do ½ klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, tenké, husté, krátce sbíhavé na třeň, v mládí bělavé, později světle smetanové, po poranění na ostří rezavějící. Třeň až 70 mm, tlustý, válcovitý, tvrdý, pevný, na bázi zůžený, podélně vrásčitý, bílý, v dolní části často rezavě nebo okrově nažloutlý. Dužnina bílá po poranění rezavějící, nasládlá, chutnající jako lískové oříšky, vůně nevýrazná.

Atlas hub - Houby lupenaté Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobá se více druhů holubinek, vzhledem k velké variabilitě klobouku. V úvahu připadá jedlá holubinka bukovka (Russula egida), převládá však zelenohnědé zabarvení klobouku. Masově červeně je zbarvená například jedlá holubinka jahodová (Russula paludosa) ta roste v jehličnatých lesích a má třeň s červenými tóny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy