REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka mandlová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patří mezi nejchutnější druhy holubinek, které je možné sbírat.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula vesca

Jedlá ………….. Holubinka mandlová je velmi chutný druh holubinky, ceněná skoro jako hřib. V Podkrkonoší jí lidově říkají holubinka hříbková, svůj název dostala podle příjemné chuti. V kuchyni všestranně využitelná, na omáčky, do polévek, směsí, mladé plodnice se hodí nakládat do octového nálevu. Lze ji také přírodně opékat, grilovat. Výborná je na houbové matjesy.

Doba výskytu: květen až září

Roste velmi hojně v lesích všeho druhu na sušších a výslunných místech, nejvíce v doubravách.

Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, plochý, na okraji ztenčený, uprostřed mělce vmáčklý, tvrdý, masitý, mírně slizský, zbarvený velmi variabilně, nejčastěji masově, růžově, červeně, někdy okrově či nahnědle, jindy vínově hnědě, vyjímečně modrošedě, šedě naolivověle, vzácně bývá klobouk dokonce celý bělavý. Pokožka klobouku slupitelná až do ½ klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, tenké, husté, krátce sbíhavé na třeň, v mládí bělavé, později světle smetanové, po poranění na ostří rezavějící. Třeň až 70 mm, tlustý, válcovitý, tvrdý, pevný, na bázi zůžený, podélně vrásčitý, bílý, v dolní části často rezavě nebo okrově nažloutlý. Dužnina bílá po poranění rezavějící, nasládlá, chutnající jako lískové oříšky, vůně nevýrazná.

Atlas hub - Houby lupenaté Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobá se více druhů holubinek, vzhledem k velké variabilitě klobouku. V úvahu připadá jedlá holubinka bukovka (Russula egida), převládá však zelenohnědé zabarvení klobouku. Masově červeně je zbarvená například jedlá holubinka jahodová (Russula paludosa) ta roste v jehličnatých lesích a má třeň s červenými tóny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy