REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka hustolistá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí od července do října jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula densifolia

Nejedlá ………….. Holubinka hustolistá je nejedlý druh houby, v kuchyni nemá žádné uplatnění.

Doba výskytu: červenec až říjen

Jiný název: Holubinka hustolupenná

Roste místy hojně v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji pod duby, buky, borovicemi a to na suchých a kyselých půdách.

Klobouk až 90 mm, v mládí sklenutý, později rozprostřený, uprostřed vmáčklý, na okraji dlouho podvinutý, laločnatě zprohýbaný, tvrdý, tlustě masitý, v mládí bělavě smetanový, později od středu hnědnoucí, někdy okrově nebo šedolivově skvrnitý, ve stáří šedohnědý. Pokožka slupitelná do 1/3 klobouku.

Lupeny vysoké až 6 mm, husté, tenké, křehké, ke třeni přirostlé, v mládí smetanové, později našedlé, po poranění šedohnědnoucí, později černající. Třeň až 60 mm, válcovitý, tlustý, plný, v mládí jemně ojíněný, později lysý, vrásčitý, zpočátku bílý, pak šedohnědavý, po otlačení rychle červenající, pak šedohnědnoucí a nakonec šedočernající.

Dužnina pevná a tvrdá, bílá, pak smetanově až šedavě mramorová, na řezu červenající, pak šednoucí, nakonec černající, mírné ovocné vůně a mírné až středně palčivé chuti.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Je podobná jedlé holubince černající (Russula albonigra), má řídké lupeny, vytváří mohutnější plodnice a dužnina intenzivně červená a pak černá. Také se podobá jedlé holubince osmahlé (Russula adusta), ta se liší mírnou chutí dužniny, zatuchlým pachem.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy