REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka hřebílkatá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste od června do října, je nejedlá. Český název též holubinka nelibá.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula amoenolens

Nejedlá ……………….. Holubinka hřebílkatá je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste nehojně v listnatých i jehličnatých lesích na neutrálních nebo slabě kyselých půdách, nejvíce pod duby při okraji lesů, cest v stromořadích a parcích.

Klobouk až 60 mm, v mládí polokulovitý, později vyklenutý, na okraji podehnutý, ve stáří plochý, uprostřed vmáčklý, někdy zprohýbaný, na okraji ztenčený, ostrý, uzlinatě brázděný, sépiově hnědý, šedohnědý až černohnědý, uprostřed většinou tmavší, někdy vybledlý a světlý, pokožka jemně vláknitá za vlhka lepkavá a lesklá, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 6 mm, poměrně husté, později trochu prořídlé, křehké, úzce připojené ke třeni, často vidlené, v mládí bělavé, pak smetanové, ve stáří šednoucí až šedohnědnoucí.

Třeň až 60 mm, tlustý, válcovitý, pod kloboukem často rozšířený, k bázi zúžený, v mládí pevný později houbovitý až sklípkan, křehký, hladký nebo podélně vrásčitý, bělavý, pak našedlý, na bázi okrově hnědnoucí. Dužnina v mládí pevná, později křehká, nejprve bílá, pak našedlá s intenzivní vůní po sýru camembert.

Možná záměna:

Za některé nejedlé holubinky, mezi ně patří například holubinka hřebínkatá (R. pectinatoides), holubinka sesterská (R. sororia), holubinka hřebenitá (R. pectinata).

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy