REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka hřebílkatá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste od června do října, je nejedlá. Český název též holubinka nelibá.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula amoenolens

Nejedlá ……………….. Holubinka hřebílkatá je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste nehojně v listnatých i jehličnatých lesích na neutrálních nebo slabě kyselých půdách, nejvíce pod duby při okraji lesů, cest v stromořadích a parcích.

Klobouk až 60 mm, v mládí polokulovitý, později vyklenutý, na okraji podehnutý, ve stáří plochý, uprostřed vmáčklý, někdy zprohýbaný, na okraji ztenčený, ostrý, uzlinatě brázděný, sépiově hnědý, šedohnědý až černohnědý, uprostřed většinou tmavší, někdy vybledlý a světlý, pokožka jemně vláknitá za vlhka lepkavá a lesklá, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 6 mm, poměrně husté, později trochu prořídlé, křehké, úzce připojené ke třeni, často vidlené, v mládí bělavé, pak smetanové, ve stáří šednoucí až šedohnědnoucí.

Třeň až 60 mm, tlustý, válcovitý, pod kloboukem často rozšířený, k bázi zúžený, v mládí pevný později houbovitý až sklípkan, křehký, hladký nebo podélně vrásčitý, bělavý, pak našedlý, na bázi okrově hnědnoucí. Dužnina v mládí pevná, později křehká, nejprve bílá, pak našedlá s intenzivní vůní po sýru camembert.

Možná záměna:

Za některé nejedlé holubinky, mezi ně patří například holubinka hřebínkatá (R. pectinatoides), holubinka sesterská (R. sororia), holubinka hřebenitá (R. pectinata).

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy