REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka hořkomandlová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá holubinka rostoucí od července do září v listnatých lesích, nejčastěji pod duby, habry, méně často pod jehličnany, pod borovicemi.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula laurocerasi

Nejedlá ………….. Holubinka hořkomandlová je nejedlý druh houby, v kuchyni nemá žádné uplatnění.

Doba výskytu: červenec až září

Roste nehojně v listnatých lesích, nejčastěji pod duby, habry, méně často pod jehličnany, pod borovicemi, jak na kyselých, tak vápenitých půdách.

Klobouk až 80 mm, v mládí polokulovitý, na okraji podvinutý, později plochý, uprostřed mělce vmáčklý, středně masitý, zrnitě až hrbolkatě brázditý, okrově žlutý nebo medově okrový, někdy s rezavě hnědavým odstínem, později hnědě nebo hněděrezavě skvrnitý. Pokožka tenká, pružná, za vlhka lepkavá, za sucha matně lesklá, slupitelná do 1/3 klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, tenké, v mládí husté, později prořídlé, křehké, úzce připojené ke třeni, v mládí bělavé, pak světle smetanové, ve stáří rezavějící až hnědnoucí. Třeň až 90 mm, válcovitý, v mládí tvrdý a plný, později pod tlustší korovitou vrstvou houbovitě změklý sklípkan, podélně jemně rýhovaný, bělavý, odspodu rezavějící, hnědnoucí. Dužnina v mládí tvrdá, později změklá, bílá, ve spodní části třeně rezavějící s intenzivní vůní po hořkých mandlích a palčivou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podle vůně dobře určitelný druh, po hořkých mandlích sice nevoní, ale jsou si velmi podobné makroskopicky. Možná je nejedlá holubinka smrdutá (R. foetens) a holubinka zápašná (R. subfoetens).

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy