REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka cihlová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od září do listopadu v jehličnatých lesích, nejčastěji v mechu a jehličí pod borovicemi.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula amethystina

Jedlá …………. Holubinka cihlová je jedlý druh všestranně využitelný. Pro svoji drobnost a křehkost se však hodí nejlépe do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: září až listopad

Roste nehojně v jehličnatých lesích, nejčastěji v mechu a jehličí, pod borovicemi.

Klobouk až 70 mm, v mládí polokulovitý, později plochý až vmáčklý, na okraji tupý, někdy mírně zprohýbaný, ve stáří na okraji jemně rýhovaný, cihlově vínově až karmínově červený, nebo kalně purpurový až lilákový. Pokožka za sucha lysá a matná, za vlhka lesklá,,mírně lepkavá,,slupitelná do 2/3 klobouku.

Lupeny vysoké až 7 mm, v mládí husté, později prořídlé, křehké, na okraji tupé, u třeně mírně vykrojené skoro volné, smetanové,,později světle okrové až skoro žluté.

Třeň až 60 mm, válcovitý nebo kyjovitě rozšířený, v mládí plný, později houbovitě změklý, uvnitř sklípkan, křehký, podélně jemně vrásčitý, bílý, ve stáří a po otlačení špinavě hnědnoucí. Dužnina pevná, bílá, pod pokožkou klobouku nažloutlá, ve třeni někdy našedlá s nenápadným pachem a nevýraznou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobná holubince ranné (R. nauseosa), která se vyskytuje však dříve, už v červnu a roste ve smrčinách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy