REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka cihlová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od září do listopadu v jehličnatých lesích, nejčastěji v mechu a jehličí pod borovicemi.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula amethystina

Jedlá …………. Holubinka cihlová je jedlý druh všestranně využitelný. Pro svoji drobnost a křehkost se však hodí nejlépe do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: září až listopad

Roste nehojně v jehličnatých lesích, nejčastěji v mechu a jehličí, pod borovicemi.

Klobouk až 70 mm, v mládí polokulovitý, později plochý až vmáčklý, na okraji tupý, někdy mírně zprohýbaný, ve stáří na okraji jemně rýhovaný, cihlově vínově až karmínově červený, nebo kalně purpurový až lilákový. Pokožka za sucha lysá a matná, za vlhka lesklá,,mírně lepkavá,,slupitelná do 2/3 klobouku.

Lupeny vysoké až 7 mm, v mládí husté, později prořídlé, křehké, na okraji tupé, u třeně mírně vykrojené skoro volné, smetanové,,později světle okrové až skoro žluté.

Třeň až 60 mm, válcovitý nebo kyjovitě rozšířený, v mládí plný, později houbovitě změklý, uvnitř sklípkan, křehký, podélně jemně vrásčitý, bílý, ve stáří a po otlačení špinavě hnědnoucí. Dužnina pevná, bílá, pod pokožkou klobouku nažloutlá, ve třeni někdy našedlá s nenápadným pachem a nevýraznou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobná holubince ranné (R. nauseosa), která se vyskytuje však dříve, už v červnu a roste ve smrčinách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy