REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka celokrajná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výborná jedlá houba rostoucí od července do září a to i za velkého sucha!


Atlas hub - lupenaté - holubinkyLatinsky: Russula integra

Jedlá ………….. Výborný jedlý druh houby, v kuchyni všestranně použitelný.

Doba výskytu: červenec až září

Roste hojně, nejvíce v horských a podhorských smrčinách a borových lesích, vzácně i pod listnáči a dokonce i za suchého počasí, kdy je v lesích ostatních jedlých druhů velmi málo.

Klobouk až 130 mm, v mládí polokulovitý, později plochý, uprostřed mělce prohloubený, v mládí pevně masitý, později křehčí, na okraji zaoblený, dlouho hladký, ve stáří hrubě zrnitě rýhovaný, velmi barevně proměnlivý, často v odstínech hnědých až tmavě purpurově hnědých, jindy tmavě purpurově červenýaž červenohnědý, jindy čokoládově hnědý.

Pokožka klobouku tenká, za sucha lysá, za vlhka lesklá a lepkavá, slupitelná téměř do ½ klobouku. Lupeny až 12 mm, vysoké, volné, v mládí bělavé, později světle máslové až okrové, nakonec žluté. Třeň až 80 mm válcovitý až mírně kyjovitě rozšířený, v mládí tvrdý, později houbovitý, vrásčitý, čistě bílý, při bázi někdy s okrovými nebo žlutými skvrnami. Dužnina pevná, čistě bílá, neměnná s nenápadnou slabě ovocnou vůní a sladce oříškovou chutí.

Atlas hub - lupenaté - holubinkyMožná záměna:

Podobná nejedlá holubinka brunátná – R. Badia, roste v borech a má silně palčivou chuť. Jedlá holubinka tečkovaná – R.

vinosa, ta roste pod smrky, povrch klobouku je ojíněný až krupičkovitě tečkovaný. Podobná je také palčivá holubinka měďová – R. Cuprea, která roste pod listnáči na vápenitých půdách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy