REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka černající

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lidový název je vrzavka nebo podzemka. Roste velmi hojně jak v listnatých, tak jehličnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula nigricans

Jedlá ………….. V jižních Čechách oblíbená do bramborové polévky pro svoji chuť i vůni.

Pokrájené na kostičky a opečené na sádle, osolená, okmínovaná se dá připravit jako škvarky ostatně jako jiné druhy holubinek. Vhodná do směsí, skvělá je ovařená jako ovar, pro tvrdou konzistenci vhodná i do číny.

Nevýhodou tohoto druhu je její vysoké procento červivosti, velké plodnice bývají často velmi červivé a nepoužitelné.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně jak v listnatých, tak jehličnatých lesích. Staré černé plodnice vytrvávají na svém stanovišti až do příštího roku.

Klobouk až 150 mm, v mládí sklenutý, za vlhka slizský s podvinutým okrajem, později rozprostřený, na středu vmáčklý, tlustý, masitý, tvrdý, v mládí bělavý, šedohnědý, šedohnědě skvrnitý, na středu nejtmavší.

Lupeny vysoké až 15 mm, řídké, silné, křehké, přirostlé ke třeni, bílé, bělavé, v dospělosti smetanově nažloutlé, ve stáří šedé až černé, po poranění šednou, někdy červenají. Třeň až 70 mm, válcovitý, tvrdý, v mládí bílý, později šedý, černý, po otlačení mírně červenající. Dužnina je tvrdá, masitá, na řezu červenající, později černající, s mírnou chutí a zemitým zápachem.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlá holubinka osmahlá (Russula adusta), má hustší lupeny a roste jen v jehličnatých lesích, na řezu šedne, černá až po několika hodinách. Vzácná holubinka uhlová (Russula anthracina), na řezu šedne a později černá. Velmi podobná je i holubinka černobílá (Russula albonigra), roste rovněž vzácně, na řezu šedne po několika minutách, fialově černající a má mentolovou chuť.

Holubinka hustolistá či hustolupenná (Russula densifolia), na řezu černá, pak šedne, má mírně palčivou chuť a ovocnou vůni.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy