REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka černající

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lidový název je vrzavka nebo podzemka. Roste velmi hojně jak v listnatých, tak jehličnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula nigricans

Jedlá ………….. V jižních Čechách oblíbená do bramborové polévky pro svoji chuť i vůni.

Pokrájené na kostičky a opečené na sádle, osolená, okmínovaná se dá připravit jako škvarky ostatně jako jiné druhy holubinek. Vhodná do směsí, skvělá je ovařená jako ovar, pro tvrdou konzistenci vhodná i do číny.

Nevýhodou tohoto druhu je její vysoké procento červivosti, velké plodnice bývají často velmi červivé a nepoužitelné.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně jak v listnatých, tak jehličnatých lesích. Staré černé plodnice vytrvávají na svém stanovišti až do příštího roku.

Klobouk až 150 mm, v mládí sklenutý, za vlhka slizský s podvinutým okrajem, později rozprostřený, na středu vmáčklý, tlustý, masitý, tvrdý, v mládí bělavý, šedohnědý, šedohnědě skvrnitý, na středu nejtmavší.

Lupeny vysoké až 15 mm, řídké, silné, křehké, přirostlé ke třeni, bílé, bělavé, v dospělosti smetanově nažloutlé, ve stáří šedé až černé, po poranění šednou, někdy červenají. Třeň až 70 mm, válcovitý, tvrdý, v mládí bílý, později šedý, černý, po otlačení mírně červenající. Dužnina je tvrdá, masitá, na řezu červenající, později černající, s mírnou chutí a zemitým zápachem.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlá holubinka osmahlá (Russula adusta), má hustší lupeny a roste jen v jehličnatých lesích, na řezu šedne, černá až po několika hodinách. Vzácná holubinka uhlová (Russula anthracina), na řezu šedne a později černá. Velmi podobná je i holubinka černobílá (Russula albonigra), roste rovněž vzácně, na řezu šedne po několika minutách, fialově černající a má mentolovou chuť.

Holubinka hustolistá či hustolupenná (Russula densifolia), na řezu černá, pak šedne, má mírně palčivou chuť a ovocnou vůni.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy