REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka buková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá, ale velice vzácná houba, proto ji nesbíráme, ale raději chráníme!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula faginea syn. R. Barlae, R. graveolens

Jedlá ……………… Holubinka buková je jedlá, pro její vzácnost ji však nesbíráme, ale raději chráníme. Její nálezy by se měli dokladovat a evidovat a kontaktovat mykologická pracoviště!

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste vzácně ve vzrostlých bučinách s přimíšenými habry, dává přednost humózním vápenitým půdám. V Červeném seznamu je uvedena jako kriticky ohrožený druh. Je známá z jižních Čech a Českého krasu.

Starší český název je holubinka Barlova.

Klobouk až 120 mm, v mládí vyklenutý, mírně podehnutý, v dospělosti plochý, uprostřed vmáčklý, často mírně zvlněný, na okraji tupý a dlouho hladký, masitý, špinavě červený, medově nahnědlý, hnědorůžový, často s narůžovělým okrajem, někdy na krémovém podkladě růžově červený, při okraji bledší, jindy místy okrově naolivovělý nebo uprostřed odbarvený do žlutavé až žlutozelené barvy. Pokožka za vlhka lepkavá, za sucha matná, na omak zdrsnělá, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, v mládí husté, později prořídlé a křehčí, ke třeni zaobleně připojené, nejprve bělavě smetanové, později světle okrové, při okraji klobouku s narůžovělým ostřím, po poranění a ve stáří okrově šednoucí.

Třeň až 100 mm, válcovitý až kyjovitý, tvrdý, plný, v mládí matný, ojíněný, později matný a vrásčitý, bílý až bělavý, po poranění a ve stáří žloutnoucí až hnědnoucí. Dužnina pevná, masitá, bílá, po poranění žloutnoucí s mírnou chutí po poranění a u starších plodnic se slanečkovým zápachem.

Možná záměna:

Příbuzná a podobná je jedlá holubinka slanečková (R. graveolens), která roste hlavně v doubravách a liší se i mikroskopicky a světlejším výtrusným prachem. Holubinka hnědoolivová (R. cicatrica), ta roste pod duby a břízami a vytváří menší plodnice.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy