REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka buková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá, ale velice vzácná houba, proto ji nesbíráme, ale raději chráníme!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula faginea syn. R. Barlae, R. graveolens

Jedlá ……………… Holubinka buková je jedlá, pro její vzácnost ji však nesbíráme, ale raději chráníme. Její nálezy by se měli dokladovat a evidovat a kontaktovat mykologická pracoviště!

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste vzácně ve vzrostlých bučinách s přimíšenými habry, dává přednost humózním vápenitým půdám. V Červeném seznamu je uvedena jako kriticky ohrožený druh. Je známá z jižních Čech a Českého krasu.

Starší český název je holubinka Barlova.

Klobouk až 120 mm, v mládí vyklenutý, mírně podehnutý, v dospělosti plochý, uprostřed vmáčklý, často mírně zvlněný, na okraji tupý a dlouho hladký, masitý, špinavě červený, medově nahnědlý, hnědorůžový, často s narůžovělým okrajem, někdy na krémovém podkladě růžově červený, při okraji bledší, jindy místy okrově naolivovělý nebo uprostřed odbarvený do žlutavé až žlutozelené barvy. Pokožka za vlhka lepkavá, za sucha matná, na omak zdrsnělá, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, v mládí husté, později prořídlé a křehčí, ke třeni zaobleně připojené, nejprve bělavě smetanové, později světle okrové, při okraji klobouku s narůžovělým ostřím, po poranění a ve stáří okrově šednoucí.

Třeň až 100 mm, válcovitý až kyjovitý, tvrdý, plný, v mládí matný, ojíněný, později matný a vrásčitý, bílý až bělavý, po poranění a ve stáří žloutnoucí až hnědnoucí. Dužnina pevná, masitá, bílá, po poranění žloutnoucí s mírnou chutí po poranění a u starších plodnic se slanečkovým zápachem.

Možná záměna:

Příbuzná a podobná je jedlá holubinka slanečková (R. graveolens), která roste hlavně v doubravách a liší se i mikroskopicky a světlejším výtrusným prachem. Holubinka hnědoolivová (R. cicatrica), ta roste pod duby a břízami a vytváří menší plodnice.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy