REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka buková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá, ale velice vzácná houba, proto ji nesbíráme, ale raději chráníme!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula faginea syn. R. Barlae, R. graveolens

Jedlá ……………… Holubinka buková je jedlá, pro její vzácnost ji však nesbíráme, ale raději chráníme. Její nálezy by se měli dokladovat a evidovat a kontaktovat mykologická pracoviště!

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste vzácně ve vzrostlých bučinách s přimíšenými habry, dává přednost humózním vápenitým půdám. V Červeném seznamu je uvedena jako kriticky ohrožený druh. Je známá z jižních Čech a Českého krasu.

Starší český název je holubinka Barlova.

Klobouk až 120 mm, v mládí vyklenutý, mírně podehnutý, v dospělosti plochý, uprostřed vmáčklý, často mírně zvlněný, na okraji tupý a dlouho hladký, masitý, špinavě červený, medově nahnědlý, hnědorůžový, často s narůžovělým okrajem, někdy na krémovém podkladě růžově červený, při okraji bledší, jindy místy okrově naolivovělý nebo uprostřed odbarvený do žlutavé až žlutozelené barvy. Pokožka za vlhka lepkavá, za sucha matná, na omak zdrsnělá, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 10 mm, v mládí husté, později prořídlé a křehčí, ke třeni zaobleně připojené, nejprve bělavě smetanové, později světle okrové, při okraji klobouku s narůžovělým ostřím, po poranění a ve stáří okrově šednoucí.

Třeň až 100 mm, válcovitý až kyjovitý, tvrdý, plný, v mládí matný, ojíněný, později matný a vrásčitý, bílý až bělavý, po poranění a ve stáří žloutnoucí až hnědnoucí. Dužnina pevná, masitá, bílá, po poranění žloutnoucí s mírnou chutí po poranění a u starších plodnic se slanečkovým zápachem.

Možná záměna:

Příbuzná a podobná je jedlá holubinka slanečková (R. graveolens), která roste hlavně v doubravách a liší se i mikroskopicky a světlejším výtrusným prachem. Holubinka hnědoolivová (R. cicatrica), ta roste pod duby a břízami a vytváří menší plodnice.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy