REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka březová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá holubinka díky své palčivé chuti. Roste od července do října nehojně pod břízami.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula betularum syn. R. ematica var. betularum R. Alborosea

Nejedlá ………….. Holubinka březová je nejedlý, silně palčivý druh houby, do kuchyně nepatří.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně pod břízam ve vlhkých lesích, nejčastěji v polštářích mechu a ploníku.

Klobouk až 50 mm, v mládí vyklenutý, později plochý a uprostřed vmáčklý, někdy mírně zprohýbaný, na okraji tence blanitý, v dospělosti brázditě rýhovaný, světle pastelově narůžovělý (květy šípkové růže), uprostřed tmavší. Pokožka za vlhka lesklá a lepkavá, mírně slizská, slupitelná až do středu klobouku.

Lupeny vysoké až 6 mm, řídké, tenké, křehké, připojené ke třeni, až skoro volné, bílé až bělavé, často s drobně zoubkatým ostřím. Třeň až 60 mm, válcovitý, štíhlý, velmi křehký, lámavý, brzy houbovitě změklý a dutý, bílý, za vlhka a po otlačení šednoucí. Dužnina tenká, křehká, bělavá, po nasáknutí vodou šednoucí, se slabě ovocně nakyslým pachem a palčivou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Holubinka lesní (R. Silvestris), ta se liší ekologií, roste pod duby nebo borovicemi na sušších místech.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy