REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka angreštová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí od září do listopadu vzácně pod borovicemi v borových lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula torulosa

Nejedlá ………….. Holubinka angreštová je nejedlý druh houby a to pro svoji palčivost.

Doba výskytu: září až listopad

Roste vzácně pod borovicemi v borových lesích na sušších, písčitých a vápenitých půdách.

Klobouk až 10 mm, dlouho vyklenutý, na okraji podehnutý, někdy s náznakem tupého hrbolu uprostřed klobouku, později plochý a uprostřed mělce vmáčklý, poměrně pravidelný, ve stáří jen krátce rýhovaný, tmavě fialově purpurově zbarvený a uprostřed skoro purpurově černý, purpurový nebo purpurově červený, často naolivovělý nebo nažloutle nazelenalý. Pokožka tenká, na povrchu jemně zdrsnělá, mastně lesklá a mírně lepkavá, později suchá, slupitelná jen při okraji klobouku.

Lupeny vysoké až 7 mm, poměrně husté, křehké, úzce nebo zaobleně připojené ke třeni, v mládí bělavé, později světle smetanové, někdy na okraji klobouku s purpurově načervenalým ostřím.

Třeň až 60 mm, válcovitý, často kratší než průměr klobouku, nejprve pevný, masitý, později houbovitě změklý, ojíněný, jemně vrásčitý, bělavý s fialově purpurovým či fialově růžovým nádechem. Dužnina u mladých plodnic masitá, tvrdá, bílá, pod pokožkou klobouku růžově purpurová až fialově načervenalá, s vůní po jablkách nebo jablečném kompotu s méně palčivou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná holubinka jízlivá (R. sardonia), roste též pod borovicemi, má však citronově nažloutlé lupeny a více palčivější dužninu. Holubinka Quéletova (R. queletii), ta roste pod smrky a pokožka klobouku lze sloupnout do 1/2 klobouku, dužnina je více palčivá.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy