REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka ametystová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, která se hodí spíše do směsí. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula amethystina

Jedlá …………. Holubinka ametystová je jedlý druh houby, jodoformový pach při tepelné úpravě mizí, nejlépe se hodí do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích, hlavně smrkových, borových, na vápenitém podloží.

Klobouk až 70 mm, v mládí sklenutý, později plochý, uprostřed vmáčklý, na okraji tupý, ve stáří krátce rýhovaný, často ametystově fialový, fialově vínový až fialově nebo purpurově lilákový, uprostřed někdy vybledlý. Pokožka za vlhka lesklá a lepkavá, za sucha matná a sametová, někdy jemně zrnitá, pomoučněná, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny až 10 mm, středně husté, později prořídlé, křehké, na okraji klobouku tupé, ke třeni zaobleně připojené až téměř volné, smetanové, nakonec světle okrové.

Třeň až 70 mm, válcovitý nebo mírně kyjovitý, pevný, později křehký, nakonec houbovitý až komůrkovitý, jemně ojíněný, podélně vrásčitý, bílý, později špinavě žlutavě hnědnoucí. Dužnina křehká, bílá, ve stáří hnědnoucí, s mírnou chutí a pachem po jodoformu, někdy tento zápach chybí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná je jedlá holubinka Turové (R. turci), pach jodoformu je jen na bázi třeně, klobouk je více barevně proměnlivý. Jedlá holubinka tečkovaná (R. vinosa), ta roste také v jehličnatých lesích, nejvíce ve smrčinách, klobouk je bělavě ojíněný až krupičkovitě tečkovaný, dužnina se zbarvuje ve stáří černošedě.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografií: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy