REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka ametystová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, která se hodí spíše do směsí. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula amethystina

Jedlá …………. Holubinka ametystová je jedlý druh houby, jodoformový pach při tepelné úpravě mizí, nejlépe se hodí do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích, hlavně smrkových, borových, na vápenitém podloží.

Klobouk až 70 mm, v mládí sklenutý, později plochý, uprostřed vmáčklý, na okraji tupý, ve stáří krátce rýhovaný, často ametystově fialový, fialově vínový až fialově nebo purpurově lilákový, uprostřed někdy vybledlý. Pokožka za vlhka lesklá a lepkavá, za sucha matná a sametová, někdy jemně zrnitá, pomoučněná, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny až 10 mm, středně husté, později prořídlé, křehké, na okraji klobouku tupé, ke třeni zaobleně připojené až téměř volné, smetanové, nakonec světle okrové.

Třeň až 70 mm, válcovitý nebo mírně kyjovitý, pevný, později křehký, nakonec houbovitý až komůrkovitý, jemně ojíněný, podélně vrásčitý, bílý, později špinavě žlutavě hnědnoucí. Dužnina křehká, bílá, ve stáří hnědnoucí, s mírnou chutí a pachem po jodoformu, někdy tento zápach chybí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná je jedlá holubinka Turové (R. turci), pach jodoformu je jen na bázi třeně, klobouk je více barevně proměnlivý. Jedlá holubinka tečkovaná (R. vinosa), ta roste také v jehličnatých lesích, nejvíce ve smrčinách, klobouk je bělavě ojíněný až krupičkovitě tečkovaný, dužnina se zbarvuje ve stáří černošedě.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografií: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy