REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka ametystová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, která se hodí spíše do směsí. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula amethystina

Jedlá …………. Holubinka ametystová je jedlý druh houby, jodoformový pach při tepelné úpravě mizí, nejlépe se hodí do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích, hlavně smrkových, borových, na vápenitém podloží.

Klobouk až 70 mm, v mládí sklenutý, později plochý, uprostřed vmáčklý, na okraji tupý, ve stáří krátce rýhovaný, často ametystově fialový, fialově vínový až fialově nebo purpurově lilákový, uprostřed někdy vybledlý. Pokožka za vlhka lesklá a lepkavá, za sucha matná a sametová, někdy jemně zrnitá, pomoučněná, slupitelná do 1/2 klobouku.

Lupeny až 10 mm, středně husté, později prořídlé, křehké, na okraji klobouku tupé, ke třeni zaobleně připojené až téměř volné, smetanové, nakonec světle okrové.

Třeň až 70 mm, válcovitý nebo mírně kyjovitý, pevný, později křehký, nakonec houbovitý až komůrkovitý, jemně ojíněný, podélně vrásčitý, bílý, později špinavě žlutavě hnědnoucí. Dužnina křehká, bílá, ve stáří hnědnoucí, s mírnou chutí a pachem po jodoformu, někdy tento zápach chybí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná je jedlá holubinka Turové (R. turci), pach jodoformu je jen na bázi třeně, klobouk je více barevně proměnlivý. Jedlá holubinka tečkovaná (R. vinosa), ta roste také v jehličnatých lesích, nejvíce ve smrčinách, klobouk je bělavě ojíněný až krupičkovitě tečkovaný, dužnina se zbarvuje ve stáří černošedě.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografií: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy