REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hnojník vejčitý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, musí se ovšem zpracovat a připravit do 4 hodin po utržení!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Coprinus ovatus

Jedlý ………………… Hnojník vejčitý lze upotřebit do směsí, používají se pouze mladé plodnice, které je nutno zpracovat tepelně nejpozději do 4 hodin od utržení, je skvělý do těstovin.

Doba výskytu: květen až listopad

Roste ve skupinách na vyhnojených loukách, rumištích, také ho najdeme na okrajích světlých listnatých lesů, často na ruderálních stanovištích.

Klobouk hnojníku obecného má průměr až 6 cm a je 6-7 cm vysoký. Tvar klobouku je zpočátku vejčitě válcovitý, později zvoncovitý, ve stáří se od okraje rozplývá. Barvy bílé až bělavé, radiálně vláknitý, později pokrytý odstávajícími hnědavými vláknitými šupinami. Lupeny jsou zprvu bílé, volné, později růžovějící, ve stáří černé a rozplývající se.

Třeň je 10-20 cm vysoký, 1-3 cm tlustý, bílý, válcovitý, dole kyjovitý, dutý, jemně vláknitý, hluboko v půdě kořenící. Prsten je vytrvalý, bílý, posunovatelný. Dužnina je bílá. Vůně je příjemná houbová, chuť jemná. Výtrusný prach je černý. Výtrusy jsou v černé kašovité hmotě, které se tvoří rozplýváním lupenů.

Možná záměna:

Druh velmi podobný hnojníku obecnému (Coprinus comatus), je ovšem vysoký jen do 65 mm, má vejčitý klobouk výrazně pokrytý šupinami, roste na stejných stanovištích, liší se i mikroskopicky.

Atlas hub - Houby lupenatéZajímavost:

Pro všechny druhy hnojníků je typická takzvaná autolýza, jedná se biologický rozklad materiálu, hnojníky se rozkládají od středu klobouku a kolikrát zůstává jen třeň pokrytý rozteklou mazlavou černou hmotou, doslova se roztečou. Při sušení plodnic pro vědecké účely se hnojníky musí rychle usušit v elektrické sušičce, aby nedošlo k roztečení – autolýze.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy