REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hnojník obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přesto, že hnojníky svým názvem i vzhledem odrazují houbaře od jejich sběru, právě hnojník obecný patří mezi nejchutnější houby.


Atlas hubLatinsky: Coprinus comatus

Jedlý ………………..  lze ho všestranně upotřebit, používají se pouze mladé plodnice, které je nutno zpracovat tepelně nejpozději do 4 hodin od utržení, je skvělý  do těstovin.

Doba výskytu: léto až podzim

Roste ve skupinách na vyhnojených loukách, rumištích, okrajích světlých listnatých lesů, často na ruderálních stanovištích. Patří mezi kosmopolitní houby a je rozšířen po celém světě.

Klobouk hnojníku obecného má průměr 2-6 cm a je 5-15 cm vysoký. Tvar klobouku je zpočátku vejčitě válcovitý, později zvoncovitý, ve stáří se od okraje rozplývá. Barvy bílé až bělavé, radiálně vláknitý, později pokrytý odstávajícími hnědavými vláknitými šupinami. Lupeny jsou zprvu bílé, volné, později růžovějící, ve stáří černé a rozplývající se. Třeň je 10-20 cm vysoký, 1-3 cm tlustý, bílý, válcovitý, dole kyjovitý, dutý, jemně vláknitý, hluboko v půdě kořenící. Prsten je vytrvalý, bílý, posunovatelný. Dužnina je bílá. Vůně je příjemná houbová, chuť jemná. Výtrusný prach je černý. Výtrusy jsou v černé kašovité hmotě, které se tvoří rozplýváním lupenů.

Záměna je možná za nejedlé druhy hnojníků – Hnojník Vošoustův a Hnojník smetištní.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy