REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hnojník Romagnesiho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, která se však v žádném případě nesmí kombinovat s alkoholem!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Coprinus romagnesianus

Jedlý …………………. Hnojník Romagnesiho je jedlý druh, nesmí se ovšem na něj pít alkohol, vyvolává takzvaný antabusový efekt, tedy zabraňuje rozkladu alkoholu. Hodí se do směsí, smaženic a polévek.

Doba výskytu: květen až listopad

Roste na zahrádkách, v parcích při okraji cest a v lesích podél lesních cest na zbytcích rozloženého dřeva, také na místech bohatých na humus, kde rozkládá organický materiál. Najdeme ho tedy například i na pohnojeném poli.

Druh velmi podobný hnojníku inkoustovému (Cortinarius atramentarius) – viz. popis hnojník inkoustový. Má však klobouk a dolní polovinu třeně s rezavými až oranžově hnědými šupinami, mikroskopicky má menší výtrusy.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy