REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hnojník nasetý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Coprinus disseminatus

Nejedlý ………………… Hnojník nasetý je nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: květen až říjen

Roste hojně na pařezech, kmenech a odumřelém dřevě různých listnáčů v lesích, parcích zahradách. Roste ve skupinách, které někdy čítají stovky plodnic.

Klobouk až 15 mm, vejčitý, později zvoncovitý až plochý, v mládí na krémovém podkladě bělavě pýřitý, pak lysý, žlutošedý až šedý. Lupeny široce připojené, bělavé později hnědočerné. Třeň až 50 mm, válcovitý, křehký, pýřitý, bělavě průsvitný, někdy na bázi nažloutlý.

Možná záměna:

Podobná je křehutka trpasličí (Psathyrella pygmea), česky též křehutka podobná, roste též hojně ve velkém počtu na odumřelém dřevě listnáčů.

Atlas hub - Houby lupenatéZajímavost:

Pro všechny druhy hnojníků je typická takzvaná autolýza, jedná se biologický rozklad materiálu, hnojníky se rozkládají od středu klobouku a kolikrát zůstává jen třeň pokrytý rozteklou mazlavou černou hmotou, doslova se roztečou. Při sušení plodnic pro vědecké účely se hnojníky musí rychle usušit v elektrické sušičce, aby nedošlo k roztečení – autolýze.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy