REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hnojník inkoustový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pouze málo druhů hnojníků je větších než několik centimetrů. Rostou na zahrádkách, v parcích při okraji cest …


Atlas hubLatinsky: Coprinus atramentarius

Jedlý (nejedlý) ………………. i když jde o jedlý druh, pro možné zažívací potíže v kombinaci s alkoholem je někdy považován spíše za nejedlý až jedovatý druh

Doba výskytu: léto až podzim

Rostou na zahrádkách, v parcích při okraji cest a v lesích podél lesních cest na zbytcích rozloženého dřeva, také na místech bohatých na humus, kde rozkládají organický materiál. Najdeme je tedy například i na pohnojeném poli.

Klobouk hnojníku inkoustového má průměr 3,5 – 10 cm a je 3 – 7 cm vysoký. Tvar klobouku je v mládí válcovitě vejčitý, později široce zvoncovitý.

Atlas hubPovrch je rýhovaný, ve stáří na okraji potrhaný a rozplývající se. Barvy šedavé až šedofialové. Lupeny jsou úzce připojené, v mládí barvy šedobílé s bělavě vločkatým ostřím , ve stáří černé. Třeň je 4 – 17 cm vysoký, 0,8 – 1,5 cm tlustý, válcovitý, dole někdy až vřetenovitý, jemně vláknitý, dole s pochvovitým prstenem, barvy bílé. Dužnina je bílá. Vůně žádná, chuť jemná. Výtrusný prach je černý.

Hnojník inkoustový je jedlá houba, nesmí se však po konzumaci pít alkohol. Tento hnojník totiž obsahuje koprin, který zabraňuje rozkladu alkoholu v těle, takže pak nastává otrava acetaldehydem.

Hnojník inkoustový je dobře rozpoznatelný druh, který se od hnojníku obecného liší stříbrný až šedým lysým kloboukem vejčitého tvaru a menším vzrůstem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy