REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlávková kapusta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapusta obsahuje 11,5 % sušiny, 4 % bílkovin, 5,1 % cukrů, 1,5 % vlákniny a 0,9 % tuků. Z vitamínů je nejvíc obsažen vitamín C a další vitamíny jsou v zanedbatelném množství, ale je cenným zdrojem draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a sodíku. Nevýhodou je to, že se musí tepelně upravit, aby lépe chutnala a nedá se nakládat. Používá se jako mražená zelenina, může se krátce předvařit a zamrazit, nebo je dobrým základem polévek, omáček nebo zeleninových salátů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracea convar. Sabauda

Jiný název: Kel hlávkový, brukev

Kapusta je dvouletá košťálová zelenina z čeledi brukvovitých. Je velmi bohatá na různé živiny, má blahodárný vliv na náš organismus. Jejím předkem je brukev zelná, z níž vznikly i další košťálové zeleniny.

Prvním mezníkem v historii kapust byly kultury ze Středozemí, pěstované už Egypťany, kteří jednoduché kapusty znali. K dalšímu rozvoji dospěly kapusty koncem středověku. V 16. a 17. století už byly dostatečně ustálené, zhruba v dnešních tvarech. Třetím mezníkem jejich šlechtění bude nejspíš naše doba, zaměřená na intenzivní vyhledávání nových kultivarů. Nejvíce se svým předkům podobá kapusta listová, na dlouhém košťálu (až 120 cm) vyrůstají křehké ploché listy, s voskovými povlaky. Přestože jde o zeleninu prastarou a po světě hojně rozšířenou, ve střední Evropě se listová kapusta nestala tak populární, jako její příbuzné.

Co se týče kapusty, jde o jednu z nejskromnějších zelenin a přitom je v čerstvém stavu dostupná téměř celoročně. Je velmi odolná vůči nízkým teplotám. Zvláště některé druhy snášejí teploty okolo (-15 °C) bez poškození, čímž se výrazně snižují výdaje na rychlení rané zeleniny v předjaří ve sklenících. Všechny druhy kapusty jsou velmi bohaté na vlákninu, čímž udržují náš trávicí trakt v příznivém stavu.

Všechny její druhy jsou bohaté na vlákninu, udržují tak v příznivém stavu náš trávicí systém. Kapusta obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K. Je v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselina listová. Zejména kadeřavá kapusta obsahuje hodně karotenů. Kdo má potíže s žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže, měl by pojídat právě kapustu; ta navíc i příznivě působí při snižování cholesterolu. Skvělá je také na podporu imunity, působí proti ekzémům a jiným kožním onemocněním.

Druhy hlávkové kapusty:

Raná žlutá kapusta

Vhodná pro brzké polní pěstování ze sadby. Rostlina je slabá s malými a pevnými hlávkami, které jsou na průřezu světle žluté. Pěstuje se ve sponu 40×40cm.

Předzvěst

Odrůda vhodná pro pěstování z předpěstované sadby. Rostlina jsou odolné praskání a vybíhání do květu, tvoří menší hlávky, které jsou na průřezu světle žluté.

Langendijsk

Odrůda vhodná na skladování, rostliny jsou na vysokém košťálu, hlávky jsou na řezu bílo-žluté, odolné praskání a slabším podzimním mrazíkům. Pěstuje se ve sponu 40×40cm.

Hlávková kapusta v kuchyni:

Kapustu můžeme vařit, dusit, smažit, zapékat nebo ji připravit zadělávanou. Syrovou ji nejíme, do studených salátů ji krátce povaříme. Kapusta si nejvíce chuti a vůně uchová vařená jen v páře, osolená a lehce politá dobrým máslem.

Kapustu lze používat i jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty připravují pomazánky a polévky. Pořádná hustá kapustová polévka je tím nejlepším jídlem do mrazu.

Ke kapustě bychom měli dávat méně uzenin a více bylinek a koření. Výborně se hodí římský kmín, pepř bílý, černý, zelený i červený, koriandr, muškátový oříšek, zázvor sušený i syrový, cibule, česnek.

Zdroj: www.nasevyziva.cz, www.konev.cz

Recepty z hlávkové kapusty:

Kapusta dušená na slanině Kapustové čevabčiči Kapusta s vejci jako mozeček

Kapustové řízky Kapustové omelety Houby s kapustou

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy