REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlávkové zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které sklízíme listy i celé hlávky. Je to polootužilá až otužilá plodina. Obsahuje větší množství beta karotenu a vitamínu C, také vitamín E.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracea convar. Capitata

Latinské jméno Brassica pocházejí od keltského jména pro zelí, které bylo bresic. Tato rostlina byla po mnoho století pěstována ve východním Středomoří a Malé Asii. Římané, které označovali zelí za kapičky jupiterova potu, si vážili dovoce rostoucího i pěstované zelí. Považovali ho za téměř všelék a mimo jiné ho používali i ke zmírnění příznaků nepatřičné opilosti.

V průběhu staletí bylo vyšlechtěno mnoho odrůd. Odrůdy tolerantní k vyšším teplotám byly vyšlechtěny v jižní Evropě na rozdíl od otužilých odrůd, které pocházejí od Keltů a Skandinávců. Bílé zelí bylo známo již před rokem 814. V německé literatuře nalezneme zmínku o červeném zelí z roku 1150. V 16. století Estienne a Liébaut věřili, že červené zelí vzniká zaléváním normálního zelí červeným vínem nebo při pěstování na příliš horkých stanovištích. Již ve 13. století bylo hlávkové zelí dobře známo a v německém herbáři z roku 1543 jsou zmiňovány tři typy odrůd „Savoy

Zelí bývá většinou rozdělováno do několika skupin podle ročních obdobích, ve kterých je prováděna sklizeň. Mezi jednotlivými odrůdami najdeme typy se zašpičatělými i oválnými hlávkami, ale i zcela jako míč kulaté odrůdy s různě kompaktními hlávkami.

Jarní odrůdy:

Mezi dříve tradičně zašpičatělými jarními odrůdami se začínají objevovat i odrůdy zelí se zcela kulatými hlávkami. Pro jarní sklizeň používáme navyzrálé listy zelí nebo si přímo vyberame odrůdy zelí určeného ke sklizni listů. Greensleeves je časně plodící odrůda. Velmi chutné jarní zelí získáme z odrůdy Offenham 1 Myatts Offenham Compact. Rostliny této odrůdy mají listy tmavě zelené. Jiná velmi časná odrůda se jmenuje Pixie. Srdíčka rostlin jsou chutná a křehká. Tato odrůda je velmi vhodná pro menší zahrady.

Časné letní – letní odrůdy:

Hlávkové zelí, které sklízíme počátkem jara, většinou bývají zašpičatělé. Výjimkou je odrůda Derby Day s hlávkami kulatými jako fotbalový míč. Zelí odrůdy Hipsi má lehce protažené hlávky dobré kvality, které jsou velmi chutné. Dozrává velmi rychle, a proto je také vhodné do stísněných prostorů. Odrůd Firts of June má tmavě zelené listy a kompaktní hlávky. Je vhodná pro postupný letní výsev. Tvarem i barvou zajímavé červené zelí odrůdy Ruby Ball je osvědčená zelenina vhodná především do salát.

Pozdní letní – podzimní odrůdy:

Tyto pozdnější odrůdy mívají zpravidla kulaté hlávky. Zelí odrůdy Golden Acre má pevné kulaté hlávky sladké chuti. Dobře snáší sevřená stanoviště, dává velkou úrodu a úspěšně prospívá i na chudších půdách. Odrůda Quickstep vytváří hezky vybarvené a kvalitní zelné hlávky. Brzy vyzrávající zelí odrůdy Stonehead má pevné hlávky. Tato odrůda je odolná proti žluté i černé hnilobě.

Zimní odrůdy a odrůdy určené pro zimní uskladnění:

Zimní odrůdy zelí mívají kulaté hlávky. Holandské zelí s bílými listy, které bývá používáno především pro přípravu salátů ze syrového zelí, dozrává v druhé polovině podzimu. Můžeme ho sklidit a uskladnit na zimu. V oblastech s mírnějším klimatem může zůstat na záhonu. Velmi odolné a zárověň chutné jsou typy zelí pocházející ze savojské oblasti. Jejich zelené listy můžeme sklízet od poloviny podzimu až do zimy. Velmi rozšířená savojská odrůda je Ice Queen. Také odrůda January King 3 pochází ze savojské oblasti. Je to velmi otužilá a proti mrazu odolná odrůda zelí, která dozrává od poloviny podzimu do počátku zimy. Multiton je odrůda určená k zimnímu uskladnění.

Použití v kuchyni:

Tradiční způsoby úpravy zelí je vaření. Zelí vaříme pokud možno co nejkratší dobu a v co nejmenším množství vody, aby nedošlo ke ztrátě živin a vitamínů. Zelí vhodíme do vařící vody, která by němela přestat vřít po celou dobu, hlávku postupně rozebíráme na jednotlivé listy a srdíčko. Hrnec přikryjeme a vaříme 3 minuty, potom zelí osušíme. Zelné listy můžeme také 6-8 minut dusit. Nakrouhané nebo na nudličky nakrájené bílé i červené zelí pojídáme i syrové v různých salátech. Coleslaw je salát nastrouhaného zelí, mrkve, jablek a celeru, které zalijeme francouzskou nebo majonézovou zálivkou. Červené zelí nakládáme do vinného octa a bílé zelí do kyselého nálevu.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Měsíc biopotravin je tady, poznejte svého farmáře!

Vyrazte s rodinou na poznávací výlet na farmu či objevovat nové chutě na dožínky. Září je Měsícem biopotravin. Ministerstvo zemědělství podpoří ekologické farmáře už po patnácté. Po celý měsíc můžete se svými potomky navštěvovat nejrůznější akce v regionech, kde budete mít možnost seznámit se s lokálními zemědělci a jejich bioprodukty, které budou chutnat nejen vám, ale i přírodě. Pestrý program myslí na děti i dospělé. Těšit se můžete na ochutnávky, dny otevřených dveří, dílny, vyjížďky na koních, ukázky zemědělské techniky či trhy. Na místě budou navíc čekat odborníci, kteří mohou s čímkoli poradit.

číst dále ...

Jihotyrolské dožínky Törggelen: barevné slavnosti sklizně, kaštanů a vína

Víte, jak se v Jižním Tyrolsku slaví dožínky? Od českých oslav konce sklizně nás ve srovnání s Jižním Tyrolskem dělí mnoho. Slavnosti Törggelen pro místní velmi znamenají, už jen proto, že v téměř celé zemi žijí tradičním selským životem. Dožínky se tak konají v typických lokálních hostincích – typu Hofschänk a Buschenschänk. Vedle dobrého vína a selských jídel k nim patří jedinečná a autentická atmosféra a všudypřítomné veselí. V útulných světničkách u pohostinných hospodářů návštěvníci mohou v tomto období vytěžit a ochutnat maximum z lokální produkce.

číst dále ...

Co považuji za nejodpornější jídlo na světě?

Naše nová anketa má dost výbušné téma. Ochutnali by jste třeba steak ze psa či kočky? A co si pochutnat na živých embryích. Šli by jste do toho? Jaké jídlo tedy považujete za nejodpornější na celém světě, které se opravdu prodává a někteří lidé ho konzumují a to dokonce s oblibou?

číst dále ...

Tři recepty, které vám chutí připomenou dovolenou

Většina z nás má již po dovolené. Bohužel. Chcete-li si vyvolat příjemné pocity a opět si vychutnat chuť dovolené a příjemných zážitků, vyzkoušejte z pohodlí domova recepty, které jsou typické pro indonéskou, francouzskou a egyptskou gastronomii. Suroviny pro jejich přípravu seženete bez problémů i v naší zeměpisné šířce.

číst dále ...

Galerie Vaňkovka vystaví o víkendu kabelku celou z čokolády. Pro návštěvníky bude k mání i v soutěži

Už tento pátek spolu s víkendem od 14. do 15. září se návštěvníci brněnské nákupní Galerie Vaňkovka mohou těšit na sladké ozvláštnění svých nákupů. Bude zde vystavený model čokoládové kabelky z dílny chocolatiera Pavla Přebindy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy