REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Havel Václav

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čs. prezident (29.12.1989 – 20. 7. 1992.), bývalý prezident ČR od 26.1.1993, spisovatel a politik Havel Václav (narozen 5. října 1936 v Praze – zemřel 18. prosince 2011 Vlčice-Hrádeček).


Jeho první manželka Olga Havlová, rozená Šplíchalová se narodila 11. července 1933 v Praze a zemřela 27.

ledna 1996 v Praze – poprvé se oženil 9. července 1964 má velice vřelý vztah k vaření. Do jisté míry je tvůrčím člověkem a podobný je i jeho přístup k vaření. Nikdy nevaří podle knih, ale jídla si vymýšlí nebo vaří jídla známá jako je svíčková, Kung-pao, koření je jeho záliba. Vaří s různými obměnami, jídla si vymýšlel už ve vězení a některé recepty si napsal i na papír. O jídlech se mu zdálo i ve snech ve vězení.

V poslední době svého prezidentování si oblíbil tento recept:

3/4 kg sekané, půl kila semletých jater se společně smíchá, přidá se mletý zázvor, česnek, mletý pepř, majoránku, hladkou mouku, strouhanku a vytvoříme játrové karbanátky nebo také játrové knedlíčky. Jídlo je pro něj velká relaxace. Radost z vaření se stupňuje při jeho dokončování a radost vrcholí při servírování, když ostatním chutná, i když on sám nejí. Jako kuchař je daleko ctižádostivější než jako prezident a spisovatel.

V Rudolfově galerii na pražském Hradě se při volbách prezidenta Václava Havla dne 5. července 1990 podávala mimo jiné dršťková polévka, guláš a vuřty a cibulí. Hosté si mohli odnést i perníkové srdce s vizitkou Václava Havla a s nápisem Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Na oslavě 58. narozenin uspořádal Václav Havel na státním zámku v Lánech rybí párty, na které se podávali sumci, kapři a tilápie (česky tlamouni) z Hluboké. Oslavě bylo přítomno asi 70 osobností.

Při oslavě svých 60. narozenin mu blahopřála i dcera japonského císaře Akihita princezna Sajako. Jako předkrm se podávala sýrová variace s oblohou, poté Krakonošův vývar a vepřové medailonky s bramboráčky. Když si Sajako připíjela karlovarskou becherovkou řekla princezna hezkou češtinou „na zdraví“.

Oslavný drink k volbě hlavy státu se podával v lednu 1993 a měl název Václav V. – Prezidentův nápoj. Autorem byl nestor českých barmanů Bohumil Pavlíček. Recept je tento. Kromě tří až čtyřech kostek ledu je k jeho výrobě zapotřebí střik z citrónové šťávy, 3 cl griotky, stejné množství karlovarského Dia aperitivu KV 14 (vyrábí Becherovka) a 10 cl toniku. Vloží se plátek pomeranče, sklenice se ozdobí koktejlovou třešní. Abychom získali potřebné aróma, přelomíme kousek pomerančové kůry nad povrchem povzbuzujícího nápoje.

Při setkání hlav prezidentů sedmi států v Litomyšli 15. a 16. dubna 1994 se podávaly na sobotní slavnostní večeři lívanečky s kaviárem, filé ze pstruha na bílém víně, vepřová panenka plněná brzlíkovou náplní a jako moučník buchty. Nedělní oběd nabídl drůbeží ragů v mušlích a svíčkovou v máslovém těstě s paprikovou rýží a bramborem. Hrdlo si prezidenti vlhčili víny z oblasti Velkých Pavlovic, minerální vodou Gordon nebo pomerančovou šťávou. Na výběr jídelníčků osobně dohlížel prezident Václav Havel.

Při rozloučení se starou vládou dne 22.7.1998 se podával jako hlavní chod daňčí hřbet se špenátem. Při slavnostním obědě 15.3.1990 v Rudolfově galerii pražského hradu uspořádal Václav Havel na počest Richarda von Weizsakera, prezidenta spolkové republiky Německa slavnostní oběd. Po sklence šampaňského značky Venuše se při obědě podávala mj. polévka hovězí s játrovými nočky a domácími nudlemi, kuřecí prsíčka Hradčany se zámeckými brambory, telecí kotlet Bohemia, moravské vdolečky s tvarohem a povidly, káva a ovoce. Mezi nápoji byla znojemská vína, Plzeňský Prazdroj i džus nebo Mattoniho kyselka. Prezident Havel Václav má jedno ze svých oblíbených jídel řízky z Berry trochu přizpůsobené vlastní fantazii, připravuje je s oblibou na své chalupě na Hrádečku. Tento recept našel v jedné kuchařce a moc se mu zalíbil. Paní Olga Havlová sbírala s oblibou kuchařské knihy, ze kterých čerpal i pan prezident. V Rudolfově galerii na pražském Hradě se při volbě prezidenta Václava Havla 5. července 1990 podávalo mimo jiné- dršťková polévka, guláš a vuřty s cibulí. Hosté si mohli odnést i perníkové srdce s vizitkou V. Havla a s nápisem Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Na pražském Hradě se připravují i tyto Moravské koláče: Kynuté koláče: 50 g droždí, 50 g krystalového cukru, 500 g hladké mouky, 100 g oleje, 2 vejce, sůl, trochu mléka. Na náplň rozděláme 2 měkké tvarohy s vanilkovým cukrem a se žloutky. S těstem a náplní si počínáme stejně, jako když děláme kynuté buchty. „Buchty” necháme vykynout a každou pak „rozmáčkneme” závažím nebo dnem skleničky obaleným v plátýnku. Do vzniklého důlku dáme náplň a zasypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Celý recept najdete zde: Moravské kynuté koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy