REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Havel Václav

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čs. prezident (29.12.1989 – 20. 7. 1992.), bývalý prezident ČR od 26.1.1993, spisovatel a politik Havel Václav (narozen 5. října 1936 v Praze – zemřel 18. prosince 2011 Vlčice-Hrádeček).


Jeho první manželka Olga Havlová, rozená Šplíchalová se narodila 11. července 1933 v Praze a zemřela 27.

ledna 1996 v Praze – poprvé se oženil 9. července 1964 má velice vřelý vztah k vaření. Do jisté míry je tvůrčím člověkem a podobný je i jeho přístup k vaření. Nikdy nevaří podle knih, ale jídla si vymýšlí nebo vaří jídla známá jako je svíčková, Kung-pao, koření je jeho záliba. Vaří s různými obměnami, jídla si vymýšlel už ve vězení a některé recepty si napsal i na papír. O jídlech se mu zdálo i ve snech ve vězení.

V poslední době svého prezidentování si oblíbil tento recept:

3/4 kg sekané, půl kila semletých jater se společně smíchá, přidá se mletý zázvor, česnek, mletý pepř, majoránku, hladkou mouku, strouhanku a vytvoříme játrové karbanátky nebo také játrové knedlíčky. Jídlo je pro něj velká relaxace. Radost z vaření se stupňuje při jeho dokončování a radost vrcholí při servírování, když ostatním chutná, i když on sám nejí. Jako kuchař je daleko ctižádostivější než jako prezident a spisovatel.

V Rudolfově galerii na pražském Hradě se při volbách prezidenta Václava Havla dne 5. července 1990 podávala mimo jiné dršťková polévka, guláš a vuřty a cibulí. Hosté si mohli odnést i perníkové srdce s vizitkou Václava Havla a s nápisem Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Na oslavě 58. narozenin uspořádal Václav Havel na státním zámku v Lánech rybí párty, na které se podávali sumci, kapři a tilápie (česky tlamouni) z Hluboké. Oslavě bylo přítomno asi 70 osobností.

Při oslavě svých 60. narozenin mu blahopřála i dcera japonského císaře Akihita princezna Sajako. Jako předkrm se podávala sýrová variace s oblohou, poté Krakonošův vývar a vepřové medailonky s bramboráčky. Když si Sajako připíjela karlovarskou becherovkou řekla princezna hezkou češtinou „na zdraví“.

Oslavný drink k volbě hlavy státu se podával v lednu 1993 a měl název Václav V. – Prezidentův nápoj. Autorem byl nestor českých barmanů Bohumil Pavlíček. Recept je tento. Kromě tří až čtyřech kostek ledu je k jeho výrobě zapotřebí střik z citrónové šťávy, 3 cl griotky, stejné množství karlovarského Dia aperitivu KV 14 (vyrábí Becherovka) a 10 cl toniku. Vloží se plátek pomeranče, sklenice se ozdobí koktejlovou třešní. Abychom získali potřebné aróma, přelomíme kousek pomerančové kůry nad povrchem povzbuzujícího nápoje.

Při setkání hlav prezidentů sedmi států v Litomyšli 15. a 16. dubna 1994 se podávaly na sobotní slavnostní večeři lívanečky s kaviárem, filé ze pstruha na bílém víně, vepřová panenka plněná brzlíkovou náplní a jako moučník buchty. Nedělní oběd nabídl drůbeží ragů v mušlích a svíčkovou v máslovém těstě s paprikovou rýží a bramborem. Hrdlo si prezidenti vlhčili víny z oblasti Velkých Pavlovic, minerální vodou Gordon nebo pomerančovou šťávou. Na výběr jídelníčků osobně dohlížel prezident Václav Havel.

Při rozloučení se starou vládou dne 22.7.1998 se podával jako hlavní chod daňčí hřbet se špenátem. Při slavnostním obědě 15.3.1990 v Rudolfově galerii pražského hradu uspořádal Václav Havel na počest Richarda von Weizsakera, prezidenta spolkové republiky Německa slavnostní oběd. Po sklence šampaňského značky Venuše se při obědě podávala mj. polévka hovězí s játrovými nočky a domácími nudlemi, kuřecí prsíčka Hradčany se zámeckými brambory, telecí kotlet Bohemia, moravské vdolečky s tvarohem a povidly, káva a ovoce. Mezi nápoji byla znojemská vína, Plzeňský Prazdroj i džus nebo Mattoniho kyselka. Prezident Havel Václav má jedno ze svých oblíbených jídel řízky z Berry trochu přizpůsobené vlastní fantazii, připravuje je s oblibou na své chalupě na Hrádečku. Tento recept našel v jedné kuchařce a moc se mu zalíbil. Paní Olga Havlová sbírala s oblibou kuchařské knihy, ze kterých čerpal i pan prezident. V Rudolfově galerii na pražském Hradě se při volbě prezidenta Václava Havla 5. července 1990 podávalo mimo jiné- dršťková polévka, guláš a vuřty s cibulí. Hosté si mohli odnést i perníkové srdce s vizitkou V. Havla a s nápisem Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Na pražském Hradě se připravují i tyto Moravské koláče: Kynuté koláče: 50 g droždí, 50 g krystalového cukru, 500 g hladké mouky, 100 g oleje, 2 vejce, sůl, trochu mléka. Na náplň rozděláme 2 měkké tvarohy s vanilkovým cukrem a se žloutky. S těstem a náplní si počínáme stejně, jako když děláme kynuté buchty. „Buchty” necháme vykynout a každou pak „rozmáčkneme” závažím nebo dnem skleničky obaleným v plátýnku. Do vzniklého důlku dáme náplň a zasypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Celý recept najdete zde: Moravské kynuté koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy